eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Bolile infectioase

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » bolile infectioase

Seropozitivitatea


Exista un test fidel care evidentiaza daca o persoana este sau nu contaminata cu virusul ce produce SIDA. Rezultatul (seropozitiv sau seronega-tiv) nu este cert decat dupa 2 sau 3 luni de la o eventuala contaminare.

A face lestul pentru SIDA presupune raspunsul la o serie de intrebari. Unde si cum facem lestul? Cum se desfasoara? Ce semnificatie are rezultatul? Sunt rezultatele fidele? A ti seropozitiv presupune alte intrebari: Care sunt manifestarile seropozitivului? Cand apar primele semne grave? Din ce moment anume 0 persoana este contagioasa? Este necesar sa-si consulte medicul mai des?

TESTUL


Unde si cum facem testul?

Testul constand dintr-o proba de sange poate fi solicitat medicului personal (generalist sau specialist) care intocmi o trimitere; el poate li efectuai in diferite laboratoare de analize medicale. In unele tari este posibil sa fie facut si in centrele de ning familial, in dispensarele de boli venerice si in centre de depistare unde testul se face gratuit si se garanteaza pastrarea anonimatului. In ce consta lestul? Dupa recoltarea unei probe de sange, laboratorul efectueaza cu aceasta proba un test serologie printr-o metoda numita ELISA. Testul pune in evidenta prezenta sau absenta anticorpilor impotri virusului ce produce SIDA, produsi de unele dintre globulele albe ce apartin sistemului umanitar.

Rezultatul e negativ (persoana seronegati). Pornind de la data contaminarii este necesara scurgerea unui interl de 2 sau 3 luni pentru producerea de anticorpi impotri HIV. Un rezultat negativ poate avea deci doua semnificatii:

fie persoana nu a fosl cortta-minata eu virusul ce produce SIDA;
fie contaminarea e prea recenta pentru ca anticorpii sa tic detecili in sange. in caz de dubiu, trebuie refacut testul dupa un interl de 3 luni pornind de la momentul presupusei contaminari, pentru a fi sigur de rezultat. Daca cel de-al doilea tesl este negativ, persoana n-a fost contaminata. Rezultatul este pozitiv (persoana seropoziti). Pentru a indeparta orice posibilitate de eroare, din momentul in care testul e pozitiv, el este imediat refacut si este completat prin-tr-un alt test mai exact, numii Western-Blot. Realizarea celor doua iesle dureaza o saptamana. Testul Western-Blot trebuie facut din nou dupa o luna, pentru a reconfirma rezultatul. Numai atunci cand toate testele sunt pozitive o persoana poate fi declarata seropoziti. Exista si alte teste mai sofisticate si mai costisitoare care sunt efectuate in caz de rezultate echivoce la copil.


SEROPOZITIVITATEA

Exista semne in momentul contaminarii?

Majoritatea persoanelor nu prezinta nici o tulburare pe o perioada de 3 luni ce urmeaza contaminarii cu virusul ce produce SIDA. Cateodata unele dintre aceste persoane se g de simpto-me asemanatoare celor din mononuclcoza infectioasa: febra ce poate dura pana la o luna, marire de volum a ganglionilor limfatici, eurbatura, dureri articulare. Aceste simp-tome dispar spontan in aproximativ o luna.
In timpul acestei perioade, chiar daca testul de depistare e inca negativ, riscul de transmitere a virusului e crescut.


Care sunt manifestarile sero-pozitivitatii?

Seropozitivilatea nu se manifesta prin nici un simptom specific. In timpul acestui stadiu fara simptome, numit stadiu asimptomatic, mecanismele de aparare naturale ale organismului sunt conserte sau sunt inca suficiente pentru a controla efectele virusului, in general persoanele afectate nu prezinta nici o tulburare specifica, cu exceptia maririi ganglionilor limfatici de la nivelul gatului .si al axilelor la unele dintre ele, ceea ce nu constituie insa un semn de agrare a bolii. Conform nivelului aciuai de cunostinte, stadiul asimptomatic poate dura de la cati ani pana la 11 ani dupa contaminarea cu virusul ce produce SIDA.

Care sunt primele semne grave?
Cand apar primele semne grave, persoanele seropozitive trec in stadiul numii simptomatic, caracterizat printr-o febra care persista mai multe saptamani, transpiratii nocturne, o oboseala marcata, o scadere a greutatii cu mai mult de 10% si diaree. Aceste prime simptome anunta si preced cu putin timp aparitia infectiilor grave. Astfel se trece in stadiul de boala numita SIDA.


Cand trebuie sa consultati medicul?

La interle de cel putin 6 luni in absenta semnelor, apoi, la nevoie, cand apar primele simptome, pentru a supraveghea evolutia bolii.



PRIMIREA REZULTATULUI

Rezultatul testului e confidential: el nu este cunoscut decat de pacient si de medic si apartine secretului profesional. Primirea rezultatului reprezinta deseori un moment "socant" pentru pacient. Inmanarea rezultatului trebuie facuta intr-un climat de incredere si constituie ocazia pentru o discutie amanuntita. Medicul trebuie sa-i furnizeze pacientului explicatiile necesare pentru intelegerea bolii si sa-i raspunda acestuia la toate intrebarile care il framanta.

TERMENUL DE SEROPOZITIV
Trebuie sa fie bine intiparita in minfe ideea ca in limbajul medical termenul de seropozitiv nu priveste doar infectia cu virusul ce produce SIDA. El este folosit pentru toate celelalte boli infec-tioase, ale caror diagnostice sunt confirmate printr-un test serologic care poate evidentia anticorpii specifici unui anumit microb. Cel mai adesea, in cazul acestor boli, a fi seropozitiv semnifica prezenta de anticorpi care au rol de protectie (este cazul, de exemplu, al rubeolei pentru o fata). Relatia intre SIDA si seropo-zitivitate tine de impactul dramatic al bolii, dar expresia obisnuita de "a Fi seropozitiv" nu are nici un sens medical precis.

CAND POATE O PERSOANA SA TRANSMITA VIRUSUL CE PRODUCE SIDA?
Din momentul in care o persoana este contaminata, ea pastreaza pentru totdeauna virusul si deci poate sa-l transmita pe cale sanguina sau pe cale sexuala. Folosirea prezertivului e in aceasta situatie indispensabila pentru a evita transmiterea bolii chiar si intre doua persoane seropo-zitive, deoarece expunerile noi la virus constituie un risc pentru accelerarea bolii. In caz de sangerare, persoana trebuie sa cunoasca riscurile la care-si expune anturajul si mijloacele de protectie adecte (manusi).



Alte materiale medicale despre: Bolile infectioase

Aceasta boala virala, deseori mortala, afecteaza mai ales animalele, dar ca poate fi transmisa si la om prin intermediul unui animal turbat, ca urmare [...]
Definitie Este o bola acuta infectioasa si foarte contagioasa produsa de Bacillus aniracis, transmisa omului direct sau indirect de la ierbivorele bo [...]
Microbii sunt organisme vii, care nu se vad cu ochiul liber (microorganisme). Parazitii care traiesc pe seama celor care ii gazduiesc pot fi de dimens [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre bolile infectioase

Alte sectiuni
Boli si tratamente
Boli digestive
Boli cardiovasculare
Bolile infectioase
Definitii boli
Bolile cardiovasculare
Bolile respiratorii
Bolile digestive
Handicapurile
Bolile oaselor
Bolile alergice
Bolile venelor
Drogurile
Sistemul endocrin
Gamapatiile monoclonale
Bolile esofagului
Bolile stomacului si duodenului
Bolile intestinului subtire
Boli de colon, rect, anus
Bolile ficatului
Bolile cailor biliare
Bolile pancreasului
Bolile splinei
Boli perete abdominal
Bolile peritoreului
Boli sexuale
Hiperuricemiile
Insomnia
Boli endocrine
Boli parazitare
Virusologie
Bolile psihice
Boli stomatologice
Boli cerebrale
Boli genetice
Boli alergice
Bolile ochiului
Bolile sangelui
Boli perete abdominal
Boli renale

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile