eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Bolile intestinului subtire

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » bolile intestinului subtire

Invaginatie intestinala


Forma speciala de ocluzie ; se caracterizeaza prin telescoparea (invaginarea) unui segment intestinal intr-un alt segment situat distal (hernie de intestin in intestin). Apare obisnuit in regiunea ileocecala si este favorizata de prezenta unor obstacole pe intestinul subtire, obstacole organice (tumori, dirticul Meckel) sau obstacole functionale, tulburari de tonus si peristaltica de cauze generale (intoxicatii, infectii, stari alergice) sau cauze locale (iritatia nervilor intestinali prin adenopatie mezen-terica).
Invaginatia Intestinala acuta are predilectie pentru nou-nascut si copil. Un copil anterior sanatos, in special unul de virsta intre doua luni si doi ani, care e cuprins in mod brusc de colici abdominale si varsaturi trebuie sa fie privit ca suferind de invaginatie pina la proba contrara. Tratamentul este conservator sau chirurgical. Tratamentul conservator se indica in cazurile cu durata nu mai mult de 1224 ore, cind 70% din invaginati sint reductibile. Se foloseste reducerea prin clisma baritata sau reducerea prin presiunea hidrostatica produsa cu solutie salina fiziologica in instilatie de la un m inaltime.
Daca exista cea mai mica indoiala ca invaginatia a fost redusa complet, atunci se indica iaparotomia. In acest caz, reducerea se face prin manevre manuale blinde. Urmeaza ileopexie si, entual, recopexie. Daca s-au gasit leziuni ischemice irersibile, se face enterectomie.
Invaginatia intestinala acuta a adultilor este provocata, de regula, de un polip intestinal, un lipom submucos, un cancer pediculat, un apendice inrsat sau un dirticul Meckel inrsat. Afectiunea este rara si este rar diagnosticata plna clnd nu a denit ireductibila sau chiar gangrenoasa. De aceea, o reducere prin metode conservatorii (clisma baritata) nu va intra in discutie, pe de o parte pentru ca accidentul are adesea la baza o tumora intestinala ce trebuie extirpata, pe de alta parte pentru ca pacientii slnt diagnosticati cu intirziere. In consecinta, singura solutie este cea chirurgicala. Iar pentru ca reducerea manuala a invaginatiei, la operatie, este dificila si pune in evidenta leziuni irersibile sau o tumora, operatia ce se executa este o rezectie de intestin (enterec-tomie segmentara, hemicolectomic dreapta, colectomie segmentara).



Alte materiale medicale despre: Bolile intestinului subtire

Se manifesta prin formarea si acumularea anormala de gaz in intestin. Durerile resimtite sunt in general consecinta unei dilatari prea mari a [...]
Este o aiectiune congenitala determinata de faptul ca fenomenul normal al rotatiei intestinului este oprit in diferite etape ale cresterii embrionare, [...]
Este o boala in care exista un obstacol in calea trecerii continutului intestinal (gazos, lichid, solid) catre in jos, prin lumenul intestinal. Se deo [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre bolile intestinului subtire

    Alte sectiuni
    Boli si tratamente
    Boli digestive
    Boli cardiovasculare
    Bolile infectioase
    Definitii boli
    Bolile cardiovasculare
    Bolile respiratorii
    Bolile digestive
    Handicapurile
    Bolile oaselor
    Bolile alergice
    Bolile venelor
    Drogurile
    Sistemul endocrin
    Gamapatiile monoclonale
    Bolile esofagului
    Bolile stomacului si duodenului
    Bolile intestinului subtire
    Boli de colon, rect, anus
    Bolile ficatului
    Bolile cailor biliare
    Bolile pancreasului
    Bolile splinei
    Boli perete abdominal
    Bolile peritoreului
    Boli sexuale
    Hiperuricemiile
    Insomnia
    Boli endocrine
    Boli parazitare
    Virusologie
    Bolile psihice
    Boli stomatologice
    Boli cerebrale
    Boli genetice
    Boli alergice
    Bolile ochiului
    Bolile sangelui
    Boli perete abdominal
    Boli renale

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile