eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Bolile intestinului subtire

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » bolile intestinului subtire

Perforatie intestinala


Este de doua feluri: traumatica si patologica.
Perforatia traumatica rezulta dupa contuziile si plagile perfo-rante ale abdomenului Pacientul ranit este transportat la spital inmod obligatoriu si rapid. Acolo se sileste un diagnostic de traumatism intraabdominal, usor de confirmat prin esceratia insotitoare sau imposibil de confirmat initial. Prioritate imediata se da silirii unei cai respiratorii permeabile si controlului hemoragiei interne. Socul este foarte frecvent si daca lipsesc traumatismul cranian sau hemoragia externa atunci el e provocat de hemoragie interna dintr-un scer rupt. Trebuie tratat prin transfuzie sanguina. Criteriile importante pentru eficacitatea tratamentului sint masuratorile debitului urinar (prin cateter cal lasat pe loc) si ale presiunii venoase centrale. Un debit urinar de 2550 ml/ora va apare imediat ce s-a dat destul singe. Transfuzii se administreaza pina cind presiunea venoasa centrala a crescut de la zero la 6 cm apa inainte de laparotomie.
Dupa ce s-au luat aceste masuri preliminare, se acorda atentie simptomelor si semnelor pacientului. Durerea abdominala este semnul cardinal al leziunii scerale. Accentuarea ei este o indicatie pentru laparotomie. Semnele tale trebuie luate la fiecare 15 minute si inscrise cu grija, asa incit orice modificare in starea pacientului sa fie prinsa in timp ce este supraveghiat. in perioada observatiei se vor administra opiacee cu mare grija. De preferat, se vor administra numai dupa ce a fost luata decizia de a opera si se dau intravenos, in doze cit de mici posibil.

Laparotomia exploratorle este indicata in toate cazurile suspecte de leziuni intraabdominale. in cazurile indoielnice, este mai bine sa explorezi decit sa amini decizia. O problema dificila se naste cind sint mai multe leziuni la acelasi pacient, interesind diferite sisteme. Este clar ca prioritatea pentru tratamentul leziunilor abdominale este masura logica, pentru ca mortalitatea creste odata cu intirzierea, in special cind este interesat tractul gastrointestinal Fracturile si leziunile craniene necesita un tratament mult mai putin urgent. Antibioticele se incep inainte de operatie si se continua dupa aceea. Se prefera o combinatie de penicilina si streptomi-cina (penicilina minimum 2 milioane u. si streptomicina 2 g pe zi) Daca exista alergic ia penicilina se alege cloromicetina. Anestezia preferata este narcoza cu intubatie si se va avea grija sa se ete pneumonia de aspiratie (golirea prealabila a stomacului cu tubu! Len). Incizia de laparotomie va eta plagile parietale abdominale de esire si intrare, care vor fi debridate la sfirsitul operatiei. Rezolvarea leziunilor intestinale difera si include enterorafii si enterec-tomii. La sfirsit, sutura plagii operatorii se va face solid, cu fire de tensiune si cu decompresiune abdominala postoperatorie prin tub Len, gastrostomie, cecostomie sau colostomie transversa (din cauza pericolului dehiscentei). Mortalitatea depinde de severitatea plagii, de gradul de soc, de intirzierea intre ranire si operatie si de numarul de scere interesate.

Perforatia patologica poate surveni in evolutia diferitelor boli inflamatorii ale intestinului subtire (tuberculoza, ileita terminala, ulcer acut, endarterita mezenterica) si necesita enterorafie sau, mai sigur, enterectomie. Perforatia intestinala do origine tifica, rara azi, pune probleme terapeutice speciale. Tratamentul chirurgical a ramas singurul valabil, deoarece masurile conservatorii (aspiratie gastrica, reechilibrare hidroelectrolitica si antibioterapie) nu au dat rezultate. Precocitatea operatiei este obligatorie pentru a eta generalizarea procesului peritoneal. Aici, procedeul de electie este en-terorafia, ca operatie minima ; enterectomia este de etat, dat fiind starea alterata a pacientului. Citeodata si o ileostomie minima, laterala, pe sonda Nelaton, isi are indicatie aici.



Alte materiale medicale despre: Bolile intestinului subtire

Se manifesta prin formarea si acumularea anormala de gaz in intestin. Durerile resimtite sunt in general consecinta unei dilatari prea mari a [...]
Este o aiectiune congenitala determinata de faptul ca fenomenul normal al rotatiei intestinului este oprit in diferite etape ale cresterii embrionare, [...]
Durere abdominala acuta, oprirea materiilor si gazelor, varsaturi, balonare, sensibilitate abdominala (nu suporta nici atingerea), agitatie, a [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre bolile intestinului subtire

    Alte sectiuni
    Boli si tratamente
    Boli digestive
    Boli cardiovasculare
    Bolile infectioase
    Definitii boli
    Bolile cardiovasculare
    Bolile respiratorii
    Bolile digestive
    Handicapurile
    Bolile oaselor
    Bolile alergice
    Bolile venelor
    Drogurile
    Sistemul endocrin
    Gamapatiile monoclonale
    Bolile esofagului
    Bolile stomacului si duodenului
    Bolile intestinului subtire
    Boli de colon, rect, anus
    Bolile ficatului
    Bolile cailor biliare
    Bolile pancreasului
    Bolile splinei
    Boli perete abdominal
    Bolile peritoreului
    Boli sexuale
    Hiperuricemiile
    Insomnia
    Boli endocrine
    Boli parazitare
    Virusologie
    Bolile psihice
    Boli stomatologice
    Boli cerebrale
    Boli genetice
    Boli alergice
    Bolile ochiului
    Bolile sangelui
    Boli perete abdominal
    Boli renale

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile