Se poate prezenta sub forme diferite : 1. Acuta, care imita o
apendicita acuta,
colecistita sau iieus, diagnosticul fiind pus adesea pe masa de operatie. Dupa una-doua saptamini apar semnele colectiei lichidiene peritoneale. Survine in cadrul unei granulii generalizate. 2. Subacuta, cel mai adesea pleuroperitonita (sindromul Fernet-Boulland); ascita in cantitate moderata. 3. Cronica (cea mai frecnta). Se prezinta sub aspecte clinice variate : a) forma ascitica pura (ascita "esentiala* a fetelor tinere) cu lichid serofibrinos ; b) formele cazeoase si ul-eerocazeoase apar la virstele adulte, cu evolutie torpida si tendinta sechelara (periviscerite, fistulizari); c) forma fibroadesiva, ce evolueaza cu loul unei periviscerite.
In general, frecnta peritonitei tuberculoase a scazut mult in ultimul timp gratie masurilor de profilaxie activa a
tuberculozei (inclusiv cu privire la bacilul tuberculos bovin) si a tratamentului manifestarilor incipiente ale tuberculozei prin posibilitatile terapeutice actuale.
Tratamentul medical se axeaza pe :
1. Masuri terapeutice cu caracter general : a) repaus la pat pina la resorbtia ascitei, apoi un repaus relativ in convalescenta timp de citeva luni ; aerisirea camerei, entual
cura climatica i hi
alimentatia substantiala, completa, adoptata dispepsiei digesti existente. In faza acuta febrila se vor da lapte,
glucide (sirop, dulciuri, jeleuri),
sucuri de fructe si legume, biscuiti, piine,
paste fainoase. Se va reduce sarea. Se adauga progresiv brinzeturi proaspete, unt, oua moi, piureuri de legume, compoturi,
carne slaba. Se vor evita celulozicele dure, leguminoasele, mincarea grasa, condimentele.
2. Tratamentul etiologic se face cu doua-lrei tuberculostatice administrate timp de mai multe luni : streptomieina 1 g'zi, timp de 30 zile, apoi 1 g la doua zile, timp de inca doua luni ; hidra-zida : 10 mg/kg corp, timp de sase luni, apoi tratament discontinuu, Jnca unudoi ani ; PAS, se asociaza la streptornicina sau HIN : se da In perfuzii, solutie 510e/A (1215 g/zi) timp de 15 zile apoi o perfuzie la doua zile (total 30 perfuzii). In caz de rezistenta terapeutica se poate recurge si la alte bacteriostatiee : cicloserina, rif-ampicina, etionamida.
3. Tratamentul patogenetic, care vizeaza procesele exsudati si proliferati, se efectueaza cu prednison, doza de atac 4060 mg/zi, ce se scade plna la 20 mg/zi, doza ce se mentine plna la rezorbtia exudatului si Snea zece zile. Tot la zece zile se face stimularea cu ACTH 50 mg. Se adauga v-itaminoterapie : vitamina CaA 3 comprimate/zi. electovit, vitamina A + D precum si anabo-iizante (naposim, madiol).
4. Tratamentul simptomatic: analgezice, antiemetice, combaterea
constipatiei sau diareei.
5. Fizioterapie : actino- sau helioterapia sint utile in faza de convalescenta, in absenta leziunilor pulmonare in trecut, in formele ascitice se obtineau vindecari destul de rapide dupa laparo-tomie si expunerea abdomenului deschis la raze ultraviolete. Radioterapia este rezervata unor forme fibroadesi.
Tratamentul chirurgical este rar indicat, fiind rezervat accidentelor oclusi si formelor gra enteroperitoneale.