eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Bolile respiratorii

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » bolile respiratorii

Meningita pneumococica


Meningita pneumococica
Pneumococul este a doua cauza principala a meningitei bacteriene la adulti ("dupa meningococ) si a treia cauza principala la copii (dupa meningococ si Haemophilus influenzae). Meningita pneumococica se poate prezenta ca boala primara, ca o complicatie a pneumoniei, prin diseminare cu punct de plecare otic. mastoidian sau sinusal sau consecuti unei fracturi craniene cu pierdere de LCR. In endocardita pncumococica, LCR este o localizare secundara a infectiei. Meningita pneumococica apare cu frecventa mai mare la pacientii cu anemie cu celule in secera sau mielom multiplu. LCR prezinta presiune crescuta, turbidilate, proteine crescute, gluco/a scazuta; coloratia Gram este de obicei poziti pentru bacterii: latex aglutinarea sau CIE, este poziti in 80% din cazurile cu culturi pozitive si piuite fi poziti chiar si atunci cind culturile sini negative, de ex. in prezenta antibioticelor. Cu tratament adeci, 70% dintre pacienti se vindeca.

ENDOCARDITA PNEUMOCOCICA Hndocardila este o complicatie rara a pneumoniei pneumococice. Tabloul clinic este acela al unei endocardite bacteriene acute, cu febra, splcnomegalie, sufluri accentuate, infectii meta-statice si distrugere rapida a lvelor cardiace anterior indeinne. in special a lvei aortice, uneori cu instalarea insuficientei cardiace congesiivc. Ilemo-culturile sini constant pozitive in absenta antibioticelor.
PERITONITA PNEUMOCOCICA Complicatie rara a bacteriemiei cu pneumococi. desi infectarea v ia v agin si trompele uterinc poale fi responsabila pentru incidenta crescuta la adolescente. Boala este de asemeni asociata cu ciroza, carcinomul hepatic si sindromul nefrotic. Diagnosticul se sileste prin examinarea lichidului de ascitl (numaratoare de celule si cultura). insotita adeseori de hemoculturi pozitive.


TRATAMENT
PNEUMONIA Pneumonia se poate trata in deplina siguranta cu 600000 unitati de penicilina O i.v. ql2h, pina cind pacientul este afebril timp de 2 3 zile. Pacientii alergici la penicilina pot ti tratati cu eritromicina 500 mg q6h sau clindamicina 300 mg q6h.
PERITONITA Peritonita se poale trata cu 2 4 milioane unitati de penicilina G zilnic. in doze divizate.
MENINGITA La adulti, meningita pneumococica poate li traiala cu 18 24 milioane unitati de penicilina G pe zi, in doze divizate. Ca alternative de tratament, cloramfenicol, cefolaxim si ceftriaxon. Datorita cresterii prelentei tulpinilor rezistente la multiple antibiotice, se efectua testarea sensibilitatii, iar tulpinile rezistente vor fi tralale cu ncomicina I g ql2h.
ENDOCARDITA PNEUMOCOCICA Aceasta poate fi tratata cu doze moderate de penicilina, adica 8 12 milioane pe zi, in doze divizate. Interventia chirurgicala poale fi indicata in leziunile lv ulare sau abcesele miocardice.
EMPIEMUL Toate rersatele pleurale vor fi aspirate pentru diagnostic si pentru orientarea tratamentului. Drenajul prin tub toracic este indicat daca lichidul picurai are pH < 7, esle putulent franc, prezinta bacterii pe Troliu in coloratie Gram sau in cultura sau nivelul glucozei este < 40 mg/dl.
ARTRITA PNEUMOCOCICA Aceasta afectiune poate necesita aspirarea lichidului sinovial, alaturi de antibioterapic sislemica.
PREVENIRE Toii pacientii pesle 65 de ani. cei cu boli cardiace, pulmonare, hepatice sau renale, pacientii cu diabel. procese maligne, asplenie sau infectie HIV, cei cu sielemie si cu virsla > 2 ani, vor primi ccin pneumococic 23-lent (0.5 ml i.m). Reccinarea este recomandata dupa 5 ani (dupa 3 ani la pacientii cu sindrom nefrotic, insuficienta renala sau depresie imunilara).



Alte materiale medicale despre: Bolile respiratorii

Infectiile cu leptospire apar si la om si la animale (mamifere, care constituie rezervorul natural de infectie). Din cauza numeroaselor forme clinice [...]
Controlul pe termen lung trebuie insotit de masuri preventive pentru a avea o eficienta optima: Gasiti factorul declansator al crizelor dumneavoastra [...]
Statisticile arata ca din 100 de intacte pulmonare, descoperite necropsie, numai 40% au avut un diagnostic corect in timpul vietii, din cauza ca tablo [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre bolile respiratorii

    Alte sectiuni
    Boli si tratamente
    Boli digestive
    Boli cardiovasculare
    Bolile infectioase
    Definitii boli
    Bolile cardiovasculare
    Bolile respiratorii
    Bolile digestive
    Handicapurile
    Bolile oaselor
    Bolile alergice
    Bolile venelor
    Drogurile
    Sistemul endocrin
    Gamapatiile monoclonale
    Bolile esofagului
    Bolile stomacului si duodenului
    Bolile intestinului subtire
    Boli de colon, rect, anus
    Bolile ficatului
    Bolile cailor biliare
    Bolile pancreasului
    Bolile splinei
    Boli perete abdominal
    Bolile peritoreului
    Boli sexuale
    Hiperuricemiile
    Insomnia
    Boli endocrine
    Boli parazitare
    Virusologie
    Bolile psihice
    Boli stomatologice
    Boli cerebrale
    Boli genetice
    Boli alergice
    Bolile ochiului
    Bolile sangelui
    Boli perete abdominal
    Boli renale

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile