Cand venim pe lume, primul lucru pe care il facem este sa luam o gura de aer. Atunci cand o parasim, ultimul lucru pe care il facem este sa incetam sa respiram. Viata noastra este ceea ce se intampla intre
nastere si moarte, iar aceasta depinde in totalitate de respiratie. Respiratia este "alimentul" inzibil, fara de care nu putem trai nici macar cinci minute.
Unele studii din Germania indica faptul ca aproape noua din zece oameni respira incorect. De ce se intampla acest lucru?
Priveste cum respira un copil mic. Abdomenul sau se umfla si se contracta dupa inspiratie si expiratie, folosind in special un muschi important numit diafragma. Respirand in acest fel, plamanii au mult loc pentru a primi aer in sectiunile lor mediane si inferioare. Cu cat patrunde mai mult oxigen atunci cand inspiram, cu atat se ventileaza mai bine plamanii si mai mult oxigen este absorbit si transportat de eritrocitele din sange pentru a produce energie. Multumita acestui stil de respiratie, copin sunt robusti, acti si fericiti.
Adultii respira intr-un cu totul alt mod. Pe masura ce inaintam in varsta si ducem un stil de ata inactiv, suferim de deplasari ale coloanei vertebrale,
obezitate etc, incepem sa respiram diferit. Atunci cand inspiram, catatea toracica se dilata, abdomenul se dezumfla, iar umerii si clacula se deplaseaza in sus. Doar partea superioara, cea mai mica, a plamanilor este implicata in acest fel de respiratie. De obicei, acest proces nu ne asigura destul aer, astfel incat trebuie sa respiram mai frecvent (se observa mai ales la oamenii obezi). Doar o mica parte din oxigenul inspirat patrunde in plamani. Plamanii sunt foarte solicitati, dar numai in partea lor superioara. Den suprasolicitati, iar celulele se uzeaza prematur. Exista straturi de celule moarte, inactive, in tesutul pulmonar.
Pe masura ce imbatranim, sectiuni ale plamanilor nu mai sunt implicate in procesul de respiratie. Organismul nostru este in mod constant lipsit de oxigen. Acest lucru nu cauzeaza numai
boli respiratorii, ci si probleme ale sistemului circulator, pancreasului, ficatului, rinichilor, tractului intestinal si multe altele.
Putem intarzia imbatranirea de la treizeci pana la patruzeci de ani si eta multe boli daca folosim mai bine diafragma. Se stie de multa vreme ca oamenii longe respira rar. O persoana de 130 de ani din India de Est, care nu isi arata varsta, atunci cand a fost intrebata care este secretul longetatii sale, a raspuns: "Respiratia corecta" (respira o data pe minut). Unul dintre principiile medicinei stravechi spune: "De cate ori respiram mai putin intr-un minut, de atatea ori ni se prelungeste ata".
Respiratia corecta este cea care asigura sanatatea si longetatea. Va voi dezvalui secretele diferitelor moduri de respiratie in submodulul "Aerul si ata".