eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Bolile stomacului si duodenului

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » bolile stomacului si duodenului

Diverticuli duodenali


Sint dilatatii arnpulare ce intereseaza intreg peretele duodenal (diverticuli aderati) sau numai mucoasa si submucoasa, care herniaza prin peretele duodenal (diverticulii falsi). Ei survin la virsta de peste 50 ani, cu usoara predominanta la sexul feminin. Simptomatologia clinica apare mai ales cind exista deja inflamatia pungii diverticulare (diverticulita) si consta in sindromul dispeptic duodenal pseudoulceros. Apar crize violente dureroase ce obliga bolnavul la pozitii antalgice fortate (genu-pectorala). Uneori sint simptome biliare (icter) sau pseudo-pancreatice (dureri cu iradieri in hipocondrul sting).
Evolutia este in pusee cu posibilitatea aparitiei de complicatii : inflamatorii (diverticulita) hemoragice (hemoragie digesti superioara), coledociene (coledocita, angiocolite icterigene) etc. Diagnosticul este confirmat de examenul radiologie care evidentiaza sacul diverticular.
In general, diverticulii duodenali sint asimptomatici, dar vom lua totusi unele masuri pentru prevenirea complicatiilor. Astfel, purtatorilor de diverticuli li se recomanda un regim alimentar neiritant si neexcitosecretor, precum acela de ulcer gastroduodenal. Se limiteaza fainoasele si se exclud alimentele cu rezidiu celulozic abundent si grosolan (rza, gulii, ridichi, castraveti etc). Alimentele se dau mai ales sub forma de pasta si piureuri, in cantitati mai mici si repetate. Dupa ingerarea alimentelor bolnavul lua pozitia care favorizeaza ecuarea pungii diverticulare (drenaj postural), pozitie ce se sileste de obicei prin examen radiologie. Este indicata medicatia alcalinizanta si antispasmodica ( "ulcerul gastroduodenal"), mai ales cind este prezenta inflamatia mucoasei diverticulare (diverticulita). In caz de puseu dureros mai acut se poate recurge la alimentatia bolnavului pe cale intestinala pe sonda duodenala. Nu se uita, insa, ca diverticulii duodenali survin de obicei la bolnavii ce au si alte suferinte: ulcer gastroduodenal, suferinte biliare, hernie hiatala care de cele mai multe ori sint aderatele responsabile de acuzele bolnavului si care trebuie tratate corespunzator.
Interventia chirurgicala se indica in diverticulii complicati : diverticulita accentuata, diverticul ulcerat, punga diverticulara mare cu rasunet biliar, angiocolita, icter (diverticuli juxtaterieni). transformare maligna (exceptionala).



Alte materiale medicale despre: Bolile stomacului si duodenului

Este o afectiune degenerativa caracterizata prin aparitia unor polipi izolati sau multiplii pe diferite segmente ale tractului gastrointestinal. Polip [...]
Sint mult mai rare decit tumorile maligne ale stomacului. Majoritatea lor au o simptomatologie clinica saraca. Importanta lor consta in necesitatea di [...]
Este o anastomoza creata intre stomac si prima ansa jejunala (fig. 27). Au fost imaginate mai multe variante. Este utilizata (in mod exceptional singu [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre bolile stomacului si duodenului

    Alte sectiuni
    Boli si tratamente
    Boli digestive
    Boli cardiovasculare
    Bolile infectioase
    Definitii boli
    Bolile cardiovasculare
    Bolile respiratorii
    Bolile digestive
    Handicapurile
    Bolile oaselor
    Bolile alergice
    Bolile venelor
    Drogurile
    Sistemul endocrin
    Gamapatiile monoclonale
    Bolile esofagului
    Bolile stomacului si duodenului
    Bolile intestinului subtire
    Boli de colon, rect, anus
    Bolile ficatului
    Bolile cailor biliare
    Bolile pancreasului
    Bolile splinei
    Boli perete abdominal
    Bolile peritoreului
    Boli sexuale
    Hiperuricemiile
    Insomnia
    Boli endocrine
    Boli parazitare
    Virusologie
    Bolile psihice
    Boli stomatologice
    Boli cerebrale
    Boli genetice
    Boli alergice
    Bolile ochiului
    Bolile sangelui
    Boli perete abdominal
    Boli renale

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile