eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


HIPERURICEMIILE

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » hiperuricemiile

Nefropatii cronice


Nefropatiile cronice determina hiperuricemie prin tulburari ale excretiei renale de acid uric insa incidenta gutei este numai de 1,2% dintre persoanele cu suferinta renala (Serre citat de Borundel . O alta categorie de hiperuricemii renale sunt date de o inhibitie a secretiei tubulare a acidului uric, fara leziune propriu-zisa renala.
Se stie ca excretia de acizi organici inhiba competitiv excretia acidului uric, deci o crestere a acestora in organism duce ineviil la hiperuricemie. In cazurile de hiperlactacidemie de orice cauza poate apare hiperuricemia.In cursul insuficientei renale cronice uricemia poate sa fie semnificativ crescuta, dar este dificil de silit relatia exacta dintre nefropatie si hiperuricemie din cauza existentei a trei posibilitati:
1. Nefropatia poate sa fie secundara gutei si in acest fel discutam despre existenta unei nefropatii gutoase. in asemenea cazuri anamneza corecta cu antecedentele personale si familiale aduc elemente importante pentru diagnostic.


2. Aparitia simultana a celor doua afectiuni.

3. Nefropatia a fost cunoscuta clinic inainte de aparitia atacurilor de guta si in acest fel se exclude o guta primiti.
Boala apare in cursul nefropatiilor cronice care evolueaza de peste 10-l5 ani si nu se supraadauga sau complica o leziune renala ce evolueaza rapid catre deces. Exista o singura deosebire - amiloidoza renala - in care hiperuricemia si guta pot sa apara la mai putin de cinci ani de la aparitia leziunilor renale.
Formarea tofilor gutosi este rara in cursul gutei secundare nefropatiilor cronice, dar nu este exceptionala, fiind mai frecventa la bolnavii care sunt tratati prin dializa renala. La acesti bolnavi dializati eliminarea acidului uric este redusa fata de eliminarea de uree si in acest fel nivelul ridicat al uricemiei determina aparitia tofilor gutosi.
Din punct de vedere biologic nefropatia cronica comuna se caracterizeaza prin doua manifestari majore: hiperuricemia si hipouricozuria.
Hiperuricemia secundara insuficientei renale cronice este dependenta cantitativ de:


- obiceiurile alimentare;

- gradul uricolizei intestinale;
- nivelul uricemiei anterior instalarii insuficientei renale;
- modificarea mecanismelor de eliminare renala a acidului uric.
Hipouricozuria se intalneste la toate cazurile, lorile acesteia fiind cu mult mai mici decat la persoanele sanatoase, chiar in conditiile suprasolicitarii nefronilor inactivi. Majoritatea autorilor considera ca rinichiul are un rol deosebit de important in eliminarea acidului uric in nefropatiile cronice prin modificarea functionalitatii renale:
- descresterea ratei de filtrare glomerulara si in acest fel sunt explicate atacurile de guta la bolnavii cu uremie cronica cu evolutie de lunga durata;
- cand insuficienta renala nu este prea ansata rinichiul intervine prin doua mecanisme: creste rata de secretie tubulara si scade rata de reabsorbtie tubulara;
- cand insuficienta renala este ansata secretia de urati diminua in mod semnificativ insa scade in mod paralel reab-sorbtia uratilor incat prin urina se elimina 45% din cantitatea de urati filtrata.
Referitor la reabsorbtia tubulara a uratilor in nefropatia cronica ansata, se considera ca are loc o inhibitie a mecanismelor de transport tubular a uratilor prin produsii meolici locali cum sunt acizii organici.



Alte materiale medicale despre: HIPERURICEMIILE

Dintre miocarditele cronice, cele care isi mentin locul sint miocardita (boala Chagas) si miocardopatia idiopatica "pernicioasa". Miocardita d [...]
Pancreatita cronica este o afectiune cronica a pancreasului, care are mai putin caracterul de proces inflamator si mai mult de fibroza a acestui organ [...]
Tratamentul gutei cronice este complex si dificil de efectuat deoarece trebuie sa cuprinda toate aspectele legate de evolutia clinica a bolii si apari [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre hiperuricemiile

    Alte sectiuni
    Boli si tratamente
    Boli digestive
    Boli cardiovasculare
    Bolile infectioase
    Definitii boli
    Bolile cardiovasculare
    Bolile respiratorii
    Bolile digestive
    Handicapurile
    Bolile oaselor
    Bolile alergice
    Bolile venelor
    Drogurile
    Sistemul endocrin
    Gamapatiile monoclonale
    Bolile esofagului
    Bolile stomacului si duodenului
    Bolile intestinului subtire
    Boli de colon, rect, anus
    Bolile ficatului
    Bolile cailor biliare
    Bolile pancreasului
    Bolile splinei
    Boli perete abdominal
    Bolile peritoreului
    Boli sexuale
    Hiperuricemiile
    Insomnia
    Boli endocrine
    Boli parazitare
    Virusologie
    Bolile psihice
    Boli stomatologice
    Boli cerebrale
    Boli genetice
    Boli alergice
    Bolile ochiului
    Bolile sangelui
    Boli perete abdominal
    Boli renale

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile