Prolactina este o proteina cu un singur lant, cu 199 aminoacizi produsa in lactotropii adenohipofizei. PRL, STH si hPL (hormonul lactotrop placentar) au in comun anumite secnte de aminoacizi si, in consecinta, exista o suprapunere a activitatii fiziologice a celor trei hormoni. Deoarece cantitatea de PRL este 100 de ori mai mica decat cea de STH, este dificil de obtinut suficienta PRL pentru a studia actiunea sa la om. PRL circulanta este foarte heterogena si, din acest motiv, PRL masurata prin radioimunoanaliza reprezinta doar 60% - 80% din cantitatile hormonale serice cu 199 de aminoacizi.
PRL circula nelegata de
proteinele serice si astfel are timpul de injumatatire relativ scurt, de aproximativ 20 de minute. Concentratiile serice bazale sunt similare la barbati si femei.
Mecanismul de actiune
Receptorul prolactinic apartine superfamiliei receptorilor citokinici pentru STH, PRL si eritropoietina. Mecanismul exact de actiune al hormonului nu este cunoscut, dar
receptorii contin atat activitate tirozin-kinazica intrinseca cat si o actiune de mediere a canalelor de calciu voltaj-dependente si, prin aceasta, determina o crestere a calciului citosolic. La om, STH-ul poate reactiona incrucisat cu receptorii prolactinei.
S-au propus cel putin 85 de actiuni diferite pentru PRL, iar tipul de actiune avut in dere depinde de doza hormonului utilizat si de speciile studiate. La om, actiunea predominanta este initierea si mentinerea lactatiei.
Lactatia implica mamogeneza, lactogeneza si galactopoieza.
aaa Mamogeneza este cresterea si dezvoltarea glandei mamare. Procesul este stimulat de actiunile mai multor hormoni. Estrogenii si progesteronul sunt primii
hormoni implicati in mamogeneza, dar isi exercita actiunile in corelatie cu PRL. in graviditate, estrogenii, progesteronul, PRL si hPL (analogul placental al PRL) actioneaza simultan pentru dezvoltarea glandei mamare. Desi uneori, lactatia poate sa apara in timpul graviditatii, lactatia deplina nu survine decat
dupa nastere, pentru ca nilele mari de estrogeni si progestogen inhiba lactatia.
aaa Lactogeneza este initierea Iactatiei. In timpul graviditatii se observa o dezvoltare considerabila a glandei mamare. Cresterea se datoreaza actiunii hormonilor: estrogeni, progestogeni, hPL, STH, insulina, cortizol si a hormonilor tiroidieni. Totusi, in timpul graviditatii lactatia este inhibata de nilele mari de estrogeni si progestogen. Scaderea serica a estroge-nilor si a progesteronului, care survine la nastere, permite PRL sa stimuleze lactatia. Daca secretia de PRL este blocata prin administrarea de dopamina, lactatia nu va incepe. Cortizolul este si el important pentru initierea Iactatiei, cresterea sa
in timpul nasterii facilitand acest proces.
Lactatia incepe in timpul
nasterii pentru ca PRL actioneaza asupra glandelor mamare, care s-au dezvoltat optim in timpul graviditatii datorita estrogenilor si progesteronului. Cortizolul este necesar pentru initierea, dar nu si pentru mentinera Iactatiei.
Estradiolul antagonizeaza actiunea PRL asupra sintezei laptelui. in consecinta, pentru oprirea Iactatiei se administreaza uneori, fie estradiol, fie prolactina. PRL stimuleaza producerea de
lapte prin influentarea transcriptiei mARN-ului caseinei din lapte, lactalbuminei si B-Iactoglobulinei. PRL influenteaza, de asemenea, galactozil-transferaza si sinteza de acetil N-lactozamina, doua enzime importante in sinteza lactozei.
*t* Galactopoieza este mentinerea productiei de lapte. Aceasta etapa necesita PRL'si oxitocina. Nilele serice de PRL raman initial ridicate dupa nastere, la femeia lactanta. Totusi la 8-l0 saptamani de la nastere, nilele de PRL bazala scad, ajungand aproape la valorile unei femei nelactante. in acest interval continua insa sa apara cresteri periodice care coincid cu perioadele de supt. Aceste cresteri intermitente stimuleaza sinteza de lapte.
Alte actiuni. PRL induce efecte comportamentale la anumite specii, de exemplu, comportamentul parental la pasari si construirea cuibului la soareci. PRL poate aa actiuni reproducti la multe specii, inclusiv la om si poate scadea secretia de GnRH. Secretia excesiva de PRL inhiba functia reproductiva atat la barbati cat si la femei. Se considera ca si la fat, PRL si hPL sunt stimulatori ai cresterii, prin efectul pe care il exercita asupra productiei de IGF-II fetal. La om, hiperprolactinemia produce intoleranta la glucoza si hiperinsulinemie. Nilele ridicate de PRL, in graviditatea tardiva, reprezinta o cauza majora a diabetului zaharat.
Controlul eliberarii de prolactina
Eliberarea de PRL este normala in conditiile de inhibitie tonica a PIF (dopamina). Daca
hipofiza este transtata mai jos de capsula renala, unde poate sa se revascularizeze si sa-si reia functia fara influentarea directa a hormonilor eliberatori si inhibitori hipotalamici, secretia PRL creste semnificativ, in timp ce secretia celorlati hormoni ai adenohipofizei scade. Hipofiza transtata contine, in final, aproape in intregime celulele lactotrope. PRL este controlat si de un factor eliberator de prolactina (PRF). Natura exacta a acestui compus nu este cunoscuta, desi multi factori, inclusiv TRH-ul si
hormonii din familia glucagonului (secretina, glucagonul, VIP-ul si peptida gastroinhibitoare ,,GIP") pot stimula eliberarea de PRL.
Stimuli pentru eliberarea de prolactina. Nasterea si stimularea
sanilor sunt probabil cei mai puternici si specifici factori ai secretiei de PRL. Raspunsul apare la cateva minute si este mediat printr-un reflex neuroumoral. Stimularea sanilor la femeia nelactanta, la ciclu, antreneaza un raspuns minim. Acesta lipseste cu desavarsire la barbat, in conditia stimularii sanului. PRL-ul este unul dintre multiplii hormoni eliberati ca raspuns la stres. Interntia operatorie, teama, exercitiul fizic, efortul si stimulii care cauzeaza iritarea persoanei sunt foarte eficienti. Ca si in cazul STH-ului,
somnul mareste secretia de PRL, existand o asociere evidenta intre
somn si ritmul diurn.
Spre deosebire de STH, cresterea PRL in timpul somnului nu este legata de o anumita faza a acestuia. Estrogenii cresc secretia de PRL, actionand direct asupra lactotropilor adenohipofizari crescand numarul si dimensiunea acestora. Efectul este observabil in special in graviditate, cand hipofiza se mareste considerabil.
TRH-ul poate stimula eliberarea de PRL cat si cea de TSH prin hiperprolacti-nemia ce apare uneori in
hipotiroidismul primar. Pentru ca dopamina este similara cu PIF-ul, medicamentele care interfereaza cu sinteza de dopamina cresc secretia de PRL. Multe dintre medicamentele antihipertensi prescrise in mod curent si dintre antidepresile triciclice sunt inhibitori dopa-minergici. Bromocriptina este un agonist al dopaminei care poate fi utilizata pentru inhibarea secretiei de PRL. Somatostatinul, TSH-ul si STH-ul au acelasi efect (Schema 2-7).
Conditiile patologice care implica prolactina
Hiperprolactinemia. Tumorile secretante de PRL reprezinta aproximativ 70% din tumorile adenohipofizei. in plus, multe medicamente interfereaza cu productia de dopamina sau actiunea acesteia, crescand astfel eliberarea de PRL. Din aceste moti, hiperprolactinemia este o afectiune frecnta la om. La femei ea este asociata cu oligomenoree sau
amenoree si infertilitatc. Eliberarea GnRH-ului, raspunsul gonadelor la GnRH si raspunsul
ovarian la LH sunt scazute in aceste cazuri. in primele stadii patologice, PRL suprima maturarea foliculara ceea ce duce la formarea unui corp galben inadecvat si la o faza Iuteala scurta. Deoarece hiprerprolactinemia persista, varful estro-genic preovulator dispare, ceea ce determina prelungirea ciclul cu oligomenoree si lipsa ovulatiei. Unele femei prezinta amenoree post partum in timpul lactatiei, datorita nilelor ridicate de PRL. Lactatia ramane insa o metoda slaba de control al nasterii la om.
Hiperprolactinemia poate produce
infertilitate si la barbati. Daca marirea sanilor apare frecnt, in schimb, ginecomastia si galactorea sunt rare.
Primele simptome care determina barbatii si femeile postmenopauzale, cu
tumori secretoare de PRL, sa consulte medicul sunt cele care provin din compresia masei hipofizare. Este vorba de o
cefalee puternica sau
tulburari de dere care pot include hemianopsia bitemporala, libidoul scazut si semne de hipogonadism.
Deficienta de prolactina. Singura problema patologica cunoscuta, asociata cu deficienta de secretie a PRL, este incapacitatea de initiere a lactatiei postpartum.