|
|
Arsuri chimice
Arsurile chimice actioneaza in special prin deshidratarea pielii sau a mucoaselor si alterarea proteinelor din tegument. Ele pot fi produse de acizi sau baze.
Acizii pot fi organici 212e44c sau anorganici. Acizii organici produc deshidratarea brutala a tegumentelor cu precipitarea proteinelor, aparand in zona de contact o escara neagra cu zona de edem si un halou congestive in jur. Acizii organici actioneaza mai lent, produc deshidratarea tegumentelor si precipita proteinele mai lent. Ei produc pe tegument escara de culoare galben-negru si inconjurata de un halou congestiv. Acizii organici se pot resorbi in sistemul circulator producand efecte toxice hepato-renale.
Bazele produc deshidratarea si degradarea proteinelor si saponificarea grasimilor. Leziunea este foarte periculoasa datorita faptului ca progreseaza lent chiar si dupa intreruperea contactului. De aceea necesita spalat intens tegumentar la locul accidentului (nu se spala tegumentele arse cu oxid de calciu pentru a nu se produce CaOH care degaja caldura intens).
Arsurile cu fosfor si magneziu sunt asemanatoare arsurilor termice pentru ca pe langa actiunea chimica, aceste elemente degaja in contact cu tesuturile vii o mare cantitate de caldura. Leziunile sunt deosebit de penetrante, substantele se absorb in sistemul circulator producand grave leziuni hepatice si renale.
Regimul atoxic este obligatoriu. Apa argiloasa se ia inaintea celor trei mese principale, cu l/z ora, pe stomacul gol. Este de preferat prepararea [...] |
Primele trei obiective foarte importante ale primului ajutor in arsuri sunt: sa indepartati victima de sursa de caldura, sa preveniti sau sa [...] |
Arsurile cu substante chimice se pot limita la o mica leziune cutanata sau pot fi atat de extinse, incat sa produca o reactie in intregul o [...] |
Copyright © 2010 - 2024
: eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact