Majoritatea oamenilor se uita mai putin in oglinda pe masura ce imbatranesc. Este greu sa ne impacam cu faptul ca ochii nostri, odata mari si frumosi, acum sunt partial acoperiti de pleoape umflate care atarna peste ei si pungi rotunde evidente sub ochi ne fac fata sa para batrana si nefericita.
Nu vrem sa imbatranim si urmarim cu indignare cum apar
riduri noi pe corpul si pe fata noastra. Nu multi dintre noi inteleg pe deplin ca imaginea din oglinda este reflexia stilului nostru de viata. Nu conteaza cat de mult ne straduim sa acoperim imbatranirea cu creme scumpe si alte
cosmetice moderne, conditia reala a corpului nostru devine vizibila. Ridurile, petele de pe piele, stralucirea ochilor si stralucirea parului, conditia unghiilor si felul in care mergem sau chiar scriem reflecta conditia organelor noastre interne. De exemplu, oamenii cu
stomacul sau
duodenul ulcerat par palizi la fata si au linii maronii sub ochi - simptomele tipice ale anemiei. Alt semn al procesului de ulcerare a tractului digestiv este varful deschis la culoare al nasului. Un rid adanc, rtical, intre sprancene poate fi inrudit cu dureri de cap dese si de nevoia corpului de aer proaspat. Tot ce se intampla inauntrul corpului nostru se manifesta cu usurinta la exterior. Cearcanele de sub ochi pot fi atribuite altor lucruri decat imbatranirea.
Rinichi in stare proasta de functionare, ca biliara sau inima cauzeaza cearcanele de sub ochi. in mod similar, cearcanele nu sunt rezultatul noptilor nedormite precum cred multi oameni -ele sunt rezultatul clar al neregulilor sistemului circulator. Oamenii au incercat sa recunoasca conditia organelor interne (pe care ochii nu le pot dea) prin observarea semnelor exterioare. Chinezii au fost primii care au diagnosticat boli pe baza ridurilor de pe fata. Maestrii din Sian Min au lasat cunostintele lor numai catorva oameni alesi. Probabil ca daca mai multi oameni ar fi posedat aceste cunostinte, nilul general de sanatate ar fi fost mult mai bun.