eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
Nutritie Boli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri

Ginecologie

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » ginecologie

Fibroamele


Fibroamele sunt tumori benigne ale tesutului muscular neted uterin (se mai numesc si leiomioame). Frecvent sunt multiple si variaza ca dimensiune de la tumori de marimea unui graunte, la tumori enorme ce ocupa o mare parte din abdomen. Apar sub forma unor noduli la nivelul peretelui uterin, dar pot creste atat de mult incat bombeaza in afara, situandu-se dedesubtul peritoneului (subseros, 20%) sau sub endometru (submucos, 5%) sau devin pedunculati. Fibroamele sunt comune (20% din femei prezinta aceste tumori), cu varsta cresc ca frecventa, apar si la non-caucaziene.
Istoricul natural. Fibroamele sunt dependente de estrogen. Se maresc in timpul sarcinii sau sub influenta contraceptivelor si se atrofiaza dupa menopauza. Pot degenera gradat sau subit (degenerare rosie). Ocazional se calcifica (pietre uterine). Rar are loc transformarea sarco-matoasa a fibroamelor - de obicei determinand durere, indispozitie, sangerare, crestere in dimensiune la o femeie post-menopauzala.
Prezentare. Multe sunt asimptomatice.
a Menoragie: Fibroamele produc adesea sangerari menstruale abundente si prelungite. in general nu cauzeaza hemoragie intermenstruala sau post-menopauzala.
a Probleme in legatura cu fertilitatea: fibroamele submucoase pot interfera cu imtarea (sunt un veriil sterilet natural). Tumorile largi sau mutiple ce produc distorsiunea cavitatii uterine pot declansa un avort atunci cand imtarea a avut loc.
a Durere: poate fi datorita torsionarii unui fibrom pedunculat, cu simptome asemanatoare unui ovar torsionat. "Degenerarea rosie", ca urmare a trombozei vaselor ce deservesc fibromul, apare numai in timpul sarcinii si determina durere severa, febra si aparare locala pina cind degenerarea este completa.
a Marimea: fibroamele de dimensiuni mari se pot palpa abdominal. Pot presa ca urinara sau venele adiacente creand edeme si varice la nivelul membrelor inferioare. Fibroamele pelvine pot complica nasterea sau determina retentie de urina.

Tratament. in multe cazuri nu este necesar tratamentul. Menoragia produsa de fibroame raspunde foarte putin la tratamentul cu antiprosta-glandine, progesteron sau danazol. Femeile care au copii pot opta pentru histerectomie. La femeile mai tinere se poate induce un status menopauzal reversibil cu analogie LHRH ex. buserelina spray nazal 100 mg/4 h (costisitor)1 sau goserelina 3,6 mg lunar, injectie subcutanata (metoda preferata - buserelina administrata intermitent poate determina cresterea in volum a tumorii in loc sa o reduca in dimensiuni). Medicatia de acest tip poate produce detnineralizare osoasa, fiind folosita in special pentru fibroamele mici; chirurgia este recomandata pentru fibroame mari; sau pentru paciente care ar dori mai tarziu o sarcina. Efecte secundare: simptome menopauzale; fertilitatea (si fibroamele) reapare atunci cand medicatia este stopata. Alternativ, fibroamele pot fi enucleate chirurgical (prin miomectomie); o complicatie a operatiei este hemoragia ce necesita histerectomie.
Degenerarea rosie necesita doar analgezie pana cand simptomatologia diminua.
Torsiunea poate da simptomatologie similara unui abdomen acut, motipentru care se executa de urgenta tratamentul chirurgical.



Alte materiale medicale despre: Ginecologie

Fibroamde 5/1000 din femeile caucaziene au fibroame in cursul sarcinii. Acestea sunt mai frecvente la femeile negre. Pot cauza avort spontan. Cresc in [...]
Pruritul vulvar (Pruritus vulvae). Creeaza suferinta si disconfort. Cauze: Afectiuni ce determina prurit in general (p. 654) sau boli ale pielii (ex: [...]
Orice metoda, chiar si coitul intrerupt, este mai buna decat nimic. 90% din femeile tinere care au raporturi sexuale neprotejate in mod obisnuit, rama [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre ginecologie

    Alte sectiuni
    Frumusete
    Termeni medicali
    Sanatatea copilului
    Igiena
    Geriatrie
    Sarcina
    Nasterea
    Venirea pe lume a copilului
    Mama dupa nastere
    Sanatatea femenii
    Dermatologie
    Homeopatie
    Reflexoterapie
    Adolescenta
    Kinetoterapie
    Ginecologie
    Obstetrica
    Psihiatrie
    Medicina generala
    Oftalmologie
    Oto-rino-laringologie
    Ortopedie
    Anestezia
    Masajul
    Sanatatea barbatului
    Urgente si primul ajutor
    Neurologie
    Odontologie
    Planificare familiala
    Maturitatea
    Varsta a iii-a
    Nefrologie
    Cancerologie
    Pediatrie
    Responsabilitatea juridica medicala
    Genetica medicala
    Simptome
    Rinologia
    Faringologia
    Laringologia
    Sistemul endocrin
    Radiologie
    Stomatologie
    Medicina legala
    Analize
    Asistenta medicala
    Chirurgie
    Dependente
    Fiziologie
    Microbilologie
    Neonatologie
    Optometrie
    Psihologie
    Reumatologie
    Traumatismele oaselor
    Traumatologie


    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Intrebarea in cateva cuvinte
    Intrebarea cu toate detaliile
    Unde se incadreaza problema medicala?
    Scrie codul din imaginea alaturata
    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile