eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
Nutritie Boli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri

Ginecologie

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » ginecologie

Infertilitatea masculina


Infertilitatea masculina
Spermatogeneza normala are loc in tubii seminiferi ai testiculelor. Celulele germinale diploide nediferentiate (spermatogonia) se multiplica si sunt apoi transformate in celule baploide. Durata totala a unei cohorte de celule diploide sa se dezvolte spre celule haploide este de 74 zile. FSH si LH sunt importante in initierea spermatogenezei la pubertate. LH-ul stimuleaza celulele Leydig sa produca testosteron. Testosteronul cu FSH stimuleaza celulele Sertoli sa produca substante esentiale pentru suportul meolic al celulelor germinale si spermatogeneza.
Spermatozoidul Un spermatozoid este alcatuit dintr-un cap olar dens (contine cromozomul baploid de complinire), captusit de o granula acrozomica (ce contine enzime esentiale pentru fertilizare) si propulsat de o coada mobila. Fluidul seminal reprezinta 90% din volumul ejaculator, este alcalin si solutie-tampon pentru aciditatea ginala. Doar aproximativ 200 spermatozoizi la fiecare ejaculare ajung in treimea medie a trompelor, sediul fertilizarii.


Infertilitatea masculina Factorii masculini sunt cauza infertilitatii la 24% din cupluri. in realitate majoritatea sunt subfertili. Un numar mic de barbati au o cauza decelabila. Cauzele sunt: (% citate la un studiu).
a Oligo/azoospermia idiopatica (16%): Testiculele sunt de obicei mici si FSH-ul crescut. Nu este labil nici un tratament specific, au fost multe incercari de tratament.
a Astenozoospermia/teratozoospermia (17%): in astenozoospermia motilitatea spermatozoizilor este scazuta datorita unor probleme structurale ale cozilor. Teratozoospermia indica un exces de forme anormale.
a Varicocelul (17%): este controversat deoarece se gaseste la 15% din barbati, majoritatea and fertilitatea normala.
a Infectiile tractului genital (4%): gonococul, chlamida si enterococi Gramnegativi pot determina infectii ale anexelor (ex: ejaculare dureroasa, secretie uretrala, hematospermie, disurie, epididim sensibil, prostata inflamata si sensibila). Confirma prin spermocultura, probe uretrale sau existenta > 1 milion peroxidazopozitive polimorfonucleare/ml sperma.
Trateaza ambii parteneri pentru 4 saptamani cu eritromicina, doxici-lina sau floxacin (ex. 400 mg/12 h PO).
a Autoimunitatea spermatica (1,6%): Factori de risc pentru aparitia anticorpilor: sectomie, accidente testiculare, obstructia tractului genital, istoric familial de boala autoimuna. Cei mai multi Ac apar pe membrana spermatica sau in fluidul seminal, dar pot aparea si la femei. Prednison 20 mg/12 h PO in ziua 1 - 10 si 5 mg in ziua 11 si 12 a ciclului partenerei pentru 6 luni reduce nivelele anticorpilor.
a Congenital (criptorhidism, anomalii cromozomiale - 2%): Sindromul Klinefelter numara 50 de anomalii cromozomiale. Pentru fertilitate optima testiculele necoborate trebuie fixate in scrot inaintea rstei de 2 ani.

a Obstructia tractului genital (1,8%): Azoospermie, testicule cu dimensiuni normale sau nivele de FSH ridicate sunt sugestive. Poate aparea dupa infectie, sectomie sau poate fi congenitala (ca in fibroza cbistica). Poate fi tratata cu ajutorul chirurgiei ex. epididimosostomie pentru a ocoli obstructia epididimara.
a Sistemic/iatrogenic (1,3%): a Probleme ce tin de coitus (1%).
a Deficienta gonadotrofinica (0,6%). Este singura cauza din afectiunile testiculare tratata cu succes prin substituire hormonala.
Examinare Priveste forma corpului, caracteristicile sexuale secundare, cauta daca este cazul ginecomastia. Volumul testicular normal este intre 15 - 35 ml (a cu orhidometrul Prader). Tuseul rectal poate arata prostatita.
Testari Analiza spermei (p.57). Testul post coital impreuna cu mucusul cervical de la jumatatea ciclului poate indica prezenta anticorpilor. FSH-ul plasniatic distinge afectiunea primara testiculara de cea secundara. Masurarea nivelelor de testosteron si LH sunt indicate cand se suspicioneaza deficienta androgenica. Sunt labile teste de aglutinare pentru detectarea anticorpilor.
Tratament Tratamentul cauzelor traile a fost descris mai sus.



Alte materiale medicale despre: Ginecologie

asInfertililatea poate fi devastatoare pentru ambii parteneri, iar investigatiile necesita un efort imens. Sfatul plin de intelegere al medicului est [...]
asInfertililatea poate fi devastatoare pentru ambii parteneri, iar investigatiile necesita un efort imens. Sfatul plin de intelegere al medicului est [...]
Infertilitatea se defineste ca incapacitate de a concepe dupa un an de activitate sexuala regulata neprotejata. Barbatul, femeia sau ambii parteneri p [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre ginecologie

    Alte sectiuni
    Frumusete
    Termeni medicali
    Sanatatea copilului
    Igiena
    Geriatrie
    Sarcina
    Nasterea
    Venirea pe lume a copilului
    Mama dupa nastere
    Sanatatea femenii
    Dermatologie
    Homeopatie
    Reflexoterapie
    Adolescenta
    Kinetoterapie
    Ginecologie
    Obstetrica
    Psihiatrie
    Medicina generala
    Oftalmologie
    Oto-rino-laringologie
    Ortopedie
    Anestezia
    Masajul
    Sanatatea barbatului
    Urgente si primul ajutor
    Neurologie
    Odontologie
    Planificare familiala
    Maturitatea
    Varsta a iii-a
    Nefrologie
    Cancerologie
    Pediatrie
    Responsabilitatea juridica medicala
    Genetica medicala
    Simptome
    Rinologia
    Faringologia
    Laringologia
    Sistemul endocrin
    Radiologie
    Stomatologie
    Medicina legala
    Analize
    Asistenta medicala
    Chirurgie
    Dependente
    Fiziologie
    Microbilologie
    Neonatologie
    Optometrie
    Psihologie
    Reumatologie
    Traumatismele oaselor
    Traumatologie


    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Intrebarea in cateva cuvinte
    Intrebarea cu toate detaliile
    Unde se incadreaza problema medicala?
    Scrie codul din imaginea alaturata
    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile