eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
Nutritie Boli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri

Ginecologie

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » ginecologie

Menopauza


Menopauza
Climacteriul este perioada de reducere a fertilitatii care duce la ultimul ciclu (denumit menopauza).
Probleme. Toate sunt in legatura cu scaderea nivelului de estrogeni:
1 Iregularitatile menstruale sunt frecvente inainte ca ciclul sa se opreasca complet, deseori deoarece aceste cicluri sunt anovulatorii.
2 Tulburari vasomotorii care determina bufeuri de caldura, transpiratii si palpitatii. Bufeurile sunt scurte si neplacute; pot aparea la fiecare cateva minute timp si de peste 10 ani, tulburand viata normala si somnul.
3 Atrofia tesutului dependent de estrogen (organele genitale, sanii) si a tegumentelor. Uscaciunea vaginala poate duce la infectii vaginale si urinare, dispareunie, sangerari posttraumatice, incontinenta de stres si prolaps.
4 Osteoporoza. Menopauza accelereaza distructia osoasa ceea ce predispune la fracturi de gat femural, radius si vertebre la varste mai inaintate (p. 762).
5 Afectiunile arteriale devin mai frecvente dupa menopauza. Atitudinile fata de menopauza variaza considerabil; problemele psihosociale cum ar fi iriilitatea, depresia, "sindromul cuibului gol" se exacerbeaza si sunt exacerbate de menopauza.


Tratament: 20% din femei solicita ajutorul unui medic.

a Este rba despre menopauza? Afectiunile tiroidiene si cele psihiatrice se pot prezenta similar. Masoara FSH-ul la o femeie mai tanara (este foarte crescut la menopauza).
a Discutiile ajuta la diminuarea problemelor psihosociale si fac ca problemele legate de simptome sa fie mai usor de suportat. Este familia suficient de intelegatoare?
a Menoragia poate raspunde la tratament. Este necesar un chiuretaj daca are sangerari neregulate si anormale (poate fi o decizie dificil de luat).
a Contraceptia trebuie continuata inca un an dupa ultimul ciclu. Se poate recomanda pilula numai cu progesteron, sterilet sau metode tip bariera.
a Bufeurile raspund la tratamentul cu clonidina 50-75ug/12h PO, tratament de substitutie cu hormoni sau tibolone.
a Uscaciunea vaginala raspunde la tratamentul cu estrogeni.

Terapia de substituie cu hormoni (TSH) Estrogenul nu este un panaceu pentru toate problemele, insa este eficient pentru tratamentul bufeurilor si al vaginitei atrofice. Determina amanarea pierderilor post-menopauzale de substanta osoasa si protejeaza impotriva afectiunilor cardiovasculare (efect controversat1-2), insa ar putea creste riscul de cancer mamar.3
Beneficiile tratamentului de substitutie sunt multiple; probabil ca majoritatea femeilor ar trebui sa aibe in vedere acest tratament.

Femeile care au uter trebuie de asemenea sa primeasca progestogeni, de ex: norgestrel 150}jg/24h, PO 12 zile din 28, pentru a reduce riscul de cancer endometrial; acesta determina sangerari de tip menstrual (daca nu sunt accepile considera administrarea de tibolone 2,5mg/zi PO, un preparat care nu produce sangerari sau administrarea continua de preparate combinate estrogen/progesteron)45.
Conlraindicatiile TSH: cancer mamar. HTA; sanii si organele genitale trebuie examinate anual si orice sangerare anormala trebuie investigata.
Tabletele contin ori estrogen natural conjugal 0,625-l,25mg/24h ori estrogen sintetic, de ex: estradiol l-2mg/24h. incepe cu o doza mica pe care o maresti pana reusesti controlul simptomelor.
Cremele sunt utile pentru simptomele vaginale, de ex: estriol 0,1% sau dienostrol 0,01% crema. Recomanda o aplicare PV de doua ori pe saptamana. Sunt absorbite insa daca se utilizeaza cu intermitenta nu este neie de progesteron.
Pachetele transdermice sunt mai putin "medicale" insa sunt scumpe, iar femeile care au uter mai au neie si de progesteron ex. tot trans-dermic (Estracombii) sau lete. Pachetele transdermice de estradiol elibereaza 25-l00p.g/24h pentru 3-4 zile. ES: dermatita.Imte de estradiol (chirurgicale) 25mg dureaza -36 saptamani, lOOmg dureaza ~1 an.



Alte materiale medicale despre: Ginecologie

De regula, calitatea parului si a pielii este un indicator al starii de sanatate generala, iar la femei are legatura si cu nivelul estrogenu [...]
Depresia Depresia se manifesta de obicei printr-un sentiment de neputinta si lipsa de consideratie fata de propria persoana, care apare la t [...]
Este un proces natural ce apare in general la femeile aflate intre 40 si 50 de ani, implicand schimbari in spectrul hormonal care, uneori, aduc [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre ginecologie

    Alte sectiuni
    Frumusete
    Termeni medicali
    Sanatatea copilului
    Igiena
    Geriatrie
    Sarcina
    Nasterea
    Venirea pe lume a copilului
    Mama dupa nastere
    Sanatatea femenii
    Dermatologie
    Homeopatie
    Reflexoterapie
    Adolescenta
    Kinetoterapie
    Ginecologie
    Obstetrica
    Psihiatrie
    Medicina generala
    Oftalmologie
    Oto-rino-laringologie
    Ortopedie
    Anestezia
    Masajul
    Sanatatea barbatului
    Urgente si primul ajutor
    Neurologie
    Odontologie
    Planificare familiala
    Maturitatea
    Varsta a iii-a
    Nefrologie
    Cancerologie
    Pediatrie
    Responsabilitatea juridica medicala
    Genetica medicala
    Simptome
    Rinologia
    Faringologia
    Laringologia
    Sistemul endocrin
    Radiologie
    Stomatologie
    Medicina legala
    Analize
    Asistenta medicala
    Chirurgie
    Dependente
    Fiziologie
    Microbilologie
    Neonatologie
    Optometrie
    Psihologie
    Reumatologie
    Traumatismele oaselor
    Traumatologie


    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Intrebarea in cateva cuvinte
    Intrebarea cu toate detaliile
    Unde se incadreaza problema medicala?
    Scrie codul din imaginea alaturata
    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile