eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
Nutritie Boli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri

Masajul tesuturilor sl organelor

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » masajul » masajul tesuturilor sl organelor

Masajul capului


Masajul capului
Masajul capului trebuie sa tina seama in primul rand de particularitatile . anatomice ale acestei regiuni si, in al doilea rand, de influentele pe care dorim sa le exercitam asupra organelor cuprinse in craniu.
Pielea partii paroase a capului este groasa si bine intinsa. intre piele si oasele craniului exista un strat foarte subtire de tesuturi fibroelastice si musculare, care ii permit un oarecare grad de mobilitate pasiva si activa. Aceste tesuturi sunt prevazute cu o retea destul de bogata in vase cu sange si limfa, precum si de ramificatii ale nervilor periferici.
Vasele se ramifica in diferite directii: din mijlocul fruntii lateral spre tample si in sus spre crestet; din crestet spre partile laterale si inapoi spre ceafa.
Muschii sunt lati, foarte subtiri si se insera pe piele si oasele craniului.
Ramificatiile nervoase provin din nervii cranieni si cervicali.
Masajul capului se poate aplica pe toata intinderea sau partial pe frunte, pe crestet, pe partile laterale si pe partea posterioara. Deseori este nevoie sa masam numai jumatate stanga sau dreapta a capului.
Pentru ca masajul capului sa poata fi executat pe toata intinderea si din diferite uri (anterior, posterior sau lateral), cel ce urmeaza a fi masat sade pe un scaun scund si cauta sa-si fixeze fruntea sau barbia pe mainile proprii sau pe un de sprijin potrivit de inalt.
Executantul sta in picioare sau sade pe un scaun inalt, in fata, in spatele sau lateral de cel pe care vrea sa-l maseze. Este bine sa domine cu privirea intreaga regiune si sa lucreze cu mainile coborate sub nilul umerilor (. 106).
Masajul se poate executa cu o mana sau cu ambele maini. Cand lucram cu o mana, sprijinim cu cealalta parte opusa a capului.
Pentru masajul fruntii si al partii anterioare a capului cel masat sade cu spatele la executant si isi poate rezema capul pe pieptul acestuia (. 107). Pentru masajul crestetului capului, cel masat isi sprijina barbia pe palme si coatele pe genunchii executantului sau pe scaunul acestuia (. 108). Pentru masajul portiunii occipitale si al cefei, cel masat sade cu fruntea sprijinita pe dosul palmelor incrucisate in fata si cu coatele pe genunchii executantului (. 109).
In fine pentru masajul partii laterale sau al unei jumatati a capului, se sprijina capul cu o mana sau pe pieptul executantului; se mai poate masa regiunea si din pozitia culcat pe o latura. Cand capul este sprijinit cu o mana, se lucreaza cu mana cealalta; cand se sprijina pe pieptul executantului sau pe o perna, se lucreaza cu ambele maini.
Masajul capului consta din neteziri, frictiuni, loviri usoare si ritmice, vibratii.
Netezirea se executa cu o mana sau cu ambele maini, alunecand din regiunea fruntii, fie peste crestet spre ceafa, fie pe partile laterale. Palmele se aplica pe frunte cu degetele in sus, usor indoite si departate intre ele, ca dintii unui pieptene, gata sa treca prin par. Manevra parcurge o cat mai mare parte din suprafata capului si coboara usor spre ceafa. Alunecarile se fac lent cand se executa cu ambele maini deodata, ceva mai repede cand mainile aluneca alternativ. Dupa netezirea partii mediane, alunecarile se fac lateral si mereu dinainte inapoi. Netezirea se mai poate face din mijlocul fruntii spre tample, din crestet spre partile laterale si din crestet spre ceafa. Bine executata, manevra da o senzatie de liniste si relaxare.
Frictiunea se executa cu amandoua mainile sau cu o mana, cealalta sprijinind capul. Degetele usor indoite si departate intre ele ca pentru netezire se aplica pe partea paroasa. Prin miscari lente si circulare, se deplaseaza pielea pe straturile profunde, atat cat permite elasticitatea proprie si a tesuturilor de dedesubt. Presiunea pe ul osos se face moderat. Dupa cateva miscari pe loc, degetele se deplaseaza din aproape in aproape, pe toata regiunea. Frictiunea vibrata este si mai eficace. Pe regiunile sensibile, apasarea scade sau manevra se intrerupe.
Pe regiunea capului se aplica foarte rar percutatul sau tocatul, care se executa dupa o tehnica speciala. Percutatia se face cu varfurile degetelor, mana cazand lent, rar si elastic; miscarea se executa din articulatia pumnului si nu din coate sau din umeri. Tocatul se aplica cu degetele indoite si departate intre ele, cazand din apropiere de piele. Atat la percutare cat si la tocat, dupa ce ating capul, degetele aluneca usor mai departe prelungind manevra sub forma unei neteziri, care poate fi vibratorie. Lovirile se repeta ritmic, rar, usor si uniform.
Vibratiile insotesc manevrele de netezire sau de frictiune, sau se aplica singure pe puncte sau portiuni mici si sensibile ale pielii. Cand se executa cu o mana, mana pereche sprijina bine capul. Vibratiile mecanice se aplica foarte rar pe cap si atunci se executa prin intermediul unor dispoziti confectionate din material moale si elastic, sau prin intermediul mainii executantului, care regleaza astfel presiunea manevrei.
Prin masajul capului urmarim pe de o parte sa influentam functiunile pielii si ale tesuturilor dintre piele si craniu, iar pe de alta parte, sa influentam organele din cavitatea craniana.

Dupa tehnica folosita, masajul capului poate capata efecte calmante sau linistitoare, sau stimulante si invioratoare.
Activand circulatia din piele si stimuland schimburile nutriti, acest masaj intretine functiunile locale. Efectele profunde se produc pe cale reflexa. Prin mecanisme derivati si descongestionante se regleaza circulatia in cavitatea craniana si se imbunatatesc functiunile getati din creier. Pe aceasta cale se produce o stare de linistire a sistemului nervos central, se reduce starea de incordare si se favorizeaza somnul. Eficacitatea acestor rezultate este mai mare la persoanele obosite, sensibile, agitate.
Masajul capului este indicat in tratamentul unor dureri cu caracter nevralgic sau migrenos, al starilor congesti si reumatice.
Masajul fetei este o forma speciala de masaj, practicata de catre specialisti in scop cosmetic sau terapeutic.
In acest masaj se folosesc o serie de actiuni manuale, derivate din procedeele clasice de netezire (. 110 si 111), frictiune, framantat, batere, vibratii, pensari etc, adaptate la particularitatile morfologice si functionale ale acestei regiuni si la necesitati, aceste manevre exercita o actiune circulatorie si trofica, tonica si stimulatoare asupra pielii si tesuturilor subcutanate.

Masajul cosmetic se aplica indeosebi la femei, pentru pastrarea sanatatii si prospetimii pielii, pentru corectarea unor defecte, sau pentru refacerea aspectului estetic, atunci cand este nevoie. Masajul terapeutic are ca scop prenirea si tratarea modificarilor inestetice si de tonus ale tesuturilor (cute, riduri), dar mai ales a urmelor unor boli de piele si accidente care intereseaza pielea fetei (cicatrice, aderente, pareze etc).

Masajul cosmetic se aplica asociat cu unele preparate chimice sub forma de pudre, unguente, solutii, lotiuni, care contin esente, tincturi, sapunuri si alte substante aromate sau colorante, cu proprietati fiziologice si terapeutice.In sport, masajul fetei poate deni util mai ales in box sau alte ramuri sporti in care este posibil sa se produca accidente traumatice ale fetei (contuzii, plagi, hematoame, fracturi etc).



Alte materiale medicale despre: masajul tesuturilor sl organelor

Membrele inferioare pot fi masate pe segmente sau pe toata lungimea lor. Putem masa pe rand intai membrul inferior din dreapta, apoi pe cel din st [...]
Automasajul trunchiului se executa pe regiuni, incepand cu spatele, continuand cu peretele abdominal si terminand cu peretele toracic. Automasa [...]
Nu putem vorbi despre foloasele masajului aplicat in sport, fara a da prioritatea cuvenita atletismului. Marea varietate a probelor atletice si t [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre masajul tesuturilor sl organelor

    Alte sectiuni


    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Intrebarea in cateva cuvinte
    Intrebarea cu toate detaliile
    Unde se incadreaza problema medicala?
    Scrie codul din imaginea alaturata
    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile