Reprezinta supuratia ganglionilor paravcrtebrali Gi leite si a tesutului conjunctiv lax din spatiul retrofaringian.
Deoarece ganglionii prevertebrali se atrofiaza dupa rsta de 3\ ani. adenoflegmonul retrofaringian apare numai ia copii sul) 2 ani si mai ales la sugari. Supuratia ganglionara este determinata de rinol'aringitele acute hiperrulente, de unghie, apaiind mai ales in cursul unei adeiioidile acute.
Simptomatologie. Starea generala a
sugarului este alterata de febra, agitatie, insomnii si uneori de
tulburari dispeptice soc unda re.
Pe linga coriza din cadrul rinofaringitei sau a adenoidilei acute existente, copilul prezinta deodata disfagie .fi dispnee, refuza suptul, iar incercarile de supt fac ca
laptele sa i scurga pe gura si pe nas. Dispneea este in raport cu marimea tumefac-tiei retrofaringiene. fiind insotita de cornaj si tiraj si poate determina chiar crize de sufoeatie.
Examenul buco-faringian practicat cu prudenta descopera pe peretele posterior al faringelui o bombare rosie, localizata paramedian.
Nediagnosticat la timp si netralat, adenoflegmonul retrofaringian colecteaza in 810 zile si poate al>ceda Apontau. Inundarea plaminului de catre valul de puroi determina o bron-hopnoumonie mortala sau moartea poate surveni prin asfixie. La adult si copilul mare, supuratia spatiului retrofaringian realizeaza flegrnoane (supuratia tesutului celular lax) si nu aderto-flegmoane.
Abcesul cald sau flegmonul retrofaringian al adultului si copilului mare se intilneste exceptional de rai', determinai de traumatisme faringiene. boli infecto-contagioase sau supuratii de vecinatate fosteita bazei craniului, a primelor vertebre cercale, complicatie a unei sinuzite maxilare sau abcese migratoare de origine auriculara).
Diagnosticul pozitiv al adenoflegmonului retrofaringian este orientat de disfagie si dispnee. Kxamenul faringelui confirma diagnosticul.
La adult, abcesul retrofaringian impune diagnosticul diferential cu abcesul reoe retrofarincian (morb Pott cercal), eliminat prin examenul clinic si
radiologie al coloanei cercale.
Tratamentul, exclusiv chirurgical, se va institui cit mai precoce in spital, cu mijloace de re-uscitare la indemina.
Incizia si evacuarea colectiei se fac fara anestezie. Sugarul, imobilizat prin impachetare intr-un cearsaf, este asezat pe spate, cu capul la marginea mesei pozitia Husei. Deschiderea colectiei se Face cu pensa Lubet-Rarbon, eu pensa Kooher sau sonda sectiunelata. (.) data cu deschiderea eolec'Jci. cit mai repede posibil, ajutorul ridica picioarele copilului si-l intoarce cu fata in jos. pentru a usura scurgerea jetului de puroi din catatea bucala si a preveni riscul asfixiei. Deschiderea colectiei se face cit mai aproape de linia mediana, pentru a preveni hemoragia.
Rareori, in timpul operatiei, copilul poate face sincopa. Tratamentul sincopei inlraopeiatorii consta in aspiratie bucofarin-giana. tractiuni ritmice ale limbii, respiratie artificiala, oxigen si la nevoie analeptice cardio-rospiratorii. Tratamentul medical posloperator consta in adminsilrarea unui purgativ a doua zi dupa operatie, dezinfectia rino-faringiana. supravegherea drenajului si administrarea antibioticelor dictata de starea generala. Vindecarea se produce in citeva zile de la operatie.
Mentinerea febrei si starea generala alterata atrag atentia asupra eventualelor complicatii bronho-pulnionare.
La adult si copilul mare, deschiderea abcesului retrofaringian se face in pozitie sezind. dupa anestezie (cu solutie Bonain-cocaina 510A'A sau infiltratii cu novocaina) si punctie exploratoare si evacuatoare.
Tratamentul preventiv al adenoflegmonului retrofaringian al sugarului consta in adenoidolomie la rece (dupa 23 sapta-rnini de la ndecarea supuratiei).