ANXIETATE-ANGOASA
DEFINITII
Nelinistea, anxietatea si angoasa sunt trei grade ale aceleiasi stari. Nelinistea nu este insotita de semne fizice (palpitatii, senzatia unei strangeri in piept, accelerarea respiratiei etc.), care apar in cazul anxietatii si, cu o intensitate si frecventa crescute, in cazul angoasei. Ultimele doua pot sa provoac 818c21i e si insomnie.
MANIFESTARI
Toti am trecut prin astfel de stari, a caror definitie este greu de dat. Aceasta 'teama' fara cauza obiectiva poate sa fie pur psihica, durabila, sa se exagereze sau sa nu apara decat in accese subite, neasteptate, uneori handicapante. Aceste stari sunt deseori insotite de tulburari ale somnului, de cosmaruri, deseori si de dureri fizice, dificultati in respiratie, 'nod in gat', tulburari ale apetitului, dureri abdominale, diaree, furnicaturi in membre, senzatia ca te 'strange' ceva. Persistenta anxietatii, aparitia crizelor de angoasa pot sa constituie si simptome ale altor maladii fizice sau psihice; ele justifica un tratament pe care numai medicul il poate prescrie in mod adecvat.
MEDICAMENTE
In afara efectului 'tranchilizant' al alcoolului, a carui folosire este, bineinteles, limitata de toxicitatea unui consum prelungit, se folosesc din abundenta medicamentele tranchilizante (anxioliticele). Primii consumatori din lume fiind francezii!
Stim ca aceste medicamente expun la obisnuinta. Dar se stie mai putin ca ele provoaca destul de des tulburari de memorie, o tendinta la depresie, oboseala, uneori scaderi ale tensiunii, mai ales la subiectii in varsta, sau efecte paradoxale, de exemplu furie si agresivitate, la copil.
Nu trebuie sa le asociem alcoolului, caruia ii sporesc efectele.
Principalele tranchilizante fac parte din clasa benzodiazepinelor. Exista vreo cincisprezece derivati pe piata, toti aproape identici in ceea ce priveste proprietatile, mai putin in ceea ce priveste durata de actiune. Nu se elibereaza decat pe reteta.
Aceste produse sunt eficace, putin sau deloc periculoase daca sunt folosite pe o perioada destul de scurta (mai putin de trei luni), caci efectul lor se atenueaza, in general, in cazul unei folosiri prelungite. La oprirea tratamentului exista riscul unei reveniri a anxietatii. Pentru evitarea ei, trebuie sa se faca o reducere progresiva, cu cate un sfert de doza zilnic, in etape de 1-2 saptamani.
Alte tranchilizante
1. Cele care contin un barbituric (fenobarbital, de exemplu).
Trebuie evitate, deoarece creeaza o obisnuinta rapida, adica trebuie crescute dozele de-a lungul zilelor pentru a obtine acelasi efect, aceasta estompandu-se progresiv in cursul timpului. Nu mai exista nici un motiv de a le folosi azi, cu atat mai mult cu cat poate sa diminueze actiunea a numeroase medicamente, mai ales a pilulei contraceptive, cu riscul unei sarcini nedorite. Este deci cel putin uimitor ca inca se mai gaseste fenobarbital intr-un anumit numar de medicamente vandute fara reteta. Fenobarbitalul nu mai trebuie folosit azi decat in tratarea epilepsiei.
2. Bromurile si derivatele lor, care au avut perioada lor de glorie la sfarsitul secolului trecut, sunt produse depasite si toxice. Ele pot sa produca tulburari neurologice de tip confuzie si afectiuni ale pielii de tip eruptii cutanate.
3. tele sedative pot uneori sa fie de ajuns pentru calmarea anxietatii.
4. Produsele homeopatice pot sa fie folositoare pentru unii subiecti.
TRANCHILIZANTE
CICLOBARBITAL
DIAZEPAM
DORMICUM comprimat, folie
LEXOTANIL (CALMEPAN)
LORIVAN
NAPOTON
NITRAZEPAM comprimat
OXAZEPAN
ROHIPNOL comprimat
RUDOTEL (ANSILAN, MEDAZEPAM)
TENSISPES (STRESSIGAL)
TRANXENE
XANAX
ANXIETATE-ANGOASA DEFINITII Nelinistea, anxietatea si angoasa sunt trei grade ale aceleiasi stari. Nelinistea nu este insotita de semne fi [...] |
PALUDISM (Malarie) Maladie foarte raspandita, paludismul afecteaza peste 110 milioane de persoane pe an in lume si provoaca un milion de morti pe [...] |
VARICELA PERIOADA DE INCUBATIE: 15 zile. DURATA PERIOADEI CONTAGIOASE: Incepe cu doua zile inainte de eruptie si dureaza pana la a sa [...] |
Copyright © 2010 - 2024
: eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact