HEMIPLEGIA
(hemipareza).
Paralizia unei jumatati a corpului poate fi flasca sau spastica: survine in hemoragii cerebrale, tumori, traumatisme craniio-cerebrale si este produsa de lezarea cailor piramidale.
In cazul cand mobilitatea este numai partiala se numeste hemipareza. Hemipareza alterna apare in leziunile trunchiului cerebral.
In acest caz hemiplegia este contralaterala fata de leziune si la ea se asociaza paralizia homolaterala a unor nervi cranieni.
Hemiplegia capsulara cauzata de lezarea cailor piramidale la nivelul capsulei interne datorata unei hemoragii sau unui ramolisment. Aceasta este forma cea mai frecventa si mai bine cunoscuta de hemiplegie caracterizata prin paralizia membrelor si a fetei de partea opusa leziunii. Evolutia merge spre spascitate intr-un timp relativ scurt.
Hemiplegia cerebeloasa este homolaterala si pe primul sunt tulburarile de mers, asinergia, disimetria si adia docokinezia.
Hemiplegia functionala fara semne obiective de suferinta este datorata isteriei.
Hemiplegia spinala produsa de lezarea cailor piramidale la nivelul maduvei spinale cervicale. Aceasta forma e cunoscuta sub numele de sindromul Brown-Sequard.
Se va face tratamentul afectiunii de baza: hemoragie, ramolisment, traumatisme, tumori, etc.
Se recomanda masajul membrelor paralizate (in special al extremitatilor, mai ales daca exista tendinta la edeme, asociat cu miscari pasive ale articulatiei distale si proximale ale membrelor paralizate. Daca exista dureri articulare (spontane sau mai ales la mobilizarea pasiva a membrelor) se fac ungeri cu diferite calmante preferabil sub forma de creme (cimbru, omag, etc).
Cand miscarile incep sa-si revina, bolnavul va face exercitii sistematice. La inceput va fi ajutat cu mana. De asemenea se recomanda exercitii in baie calda ceea ce usureaza membrul si miscarile sunt mai usor de facut.
Reeducarea trebuie facuta cat mai de timpuriu.
Cand contractura este puternica se vor putea folosi substante relaxante ca levantica sau cimbru sub forma de bai.
Pentru tulburarile trofice si sfincteriene paraplegie sau chiar tratamentul de la hemoragii cerebrale.
BOALA ALZHEIMER Este o psihoza grava presenila ce debuteaza la 10-60 ani cu frecventa mai mare la femei. Cele mai importante simptome pe care [...] |
Tromboza venoasa Infarctul venos secundar trombozei este impreuna cu disectia vasculara o leziune subdiagnosticata. In ambele cazuri depozit [...] |
Sindromul Sjgren Aceasta boala autoimuna este caracterizata de infiltrate limfocitare focale sau confluente la nivelul glandelor exocrine, [...] |
Copyright © 2010 - 2024
: eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact