eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Boli endocrine

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli endocrine

Hipoglicemia


Hipoglicemia
Diagnosticul necesita recoltarea unei probe plasmalice in care glucoza sa fie < 2,5-2,8 mmol/l (< 45-50 mg/dl) la barbati si < 1,9-2,2 mmol/l (< 35-40 mg/dl) la femei, simptome corespunzatoare diagnosticului, si ameliorarea simptomatologiei odata cu cresterea glucozei sanguine (triada Whipple). Cind diagnosticul este puternic suspectat, se va administra glucoza imediat dupa recoltarea probelor de singe.
Secretia de catccolamine provoaca transpiratii, tremor, tahicardie, anxietate si foame. Simptomatologia SNC include ameteala, anomalii vizuale, diminuarea functiilor mentale, convulsii si sincope. La diabetici, simptomatologia hipoglicemica poate fi mascata daca exista neuropatia sistemului nervos autonom sau in prezenta tratamentului cu beta-blocanti.
HIPOGLICEMIA POSTPRANDIALA (REACTIVA) Apare in cazurile de gastrectomie, gaslrojcjunostomie. piloroplastie sau vagotomie, ce produc o golire rapida a stomacului si cind absorbtia rapida de glucoza determina la rindul sau o eliberare excesiva de insulina. Alte cauze pot II intoleranta la fructoza, galactozemia si sensibilitatea la Icucina.
HIPOGLICEMIA A JEUN Rezulta din neconcordanta dintre productia hepatica si utili/arca periferica a glucozei. Cresterea utilizarii (cererile de glucoza mai mari de 200 g/zi) sini de obicei datorate hiperinsulinismului (insulinom. aport exogen de insulina, ingestia de sulfoniluree sau procese aulointune antiinsulina). Suprautilizarca glucozei cu scaderea nilului plasmatic de glucoza se mai poale datora tumorilor extrapanercatice (libroame, sarcoame. hepaloame, carcinoame ale traclului gastro-intcslinal si tumori suprarenalie-ne). Aceste tipuri de tumori lic utilizeaza glucoza direct fie sint secretante de factori insulin-like. Hipoglicemia ou valori scazute ale insulinei plasmaliee poate sa mai apara si in cazul in care nu exista acizi grasi liberi disponibili pentru oxidare, cum ar fi in deficitul de camitina sau in deficitul de carnilin palmitoillraiisleraza. Diminuarea productiei hepatice de glucoza poate aparea in alcoolism, insuficienta corlicosuprarenala sau in cadrul afectiunilor hepatice (in special in cazul cirozei hepaiice) ( elul 151-l).
Diagnosticul de hipoglieemieajeun se pune prin masuratori simultane ale glucozei serice, insulinei. pcptidului-C si a meolitilor urinari de sulfoniluree in timpul unui episod simptomatologie concordant cu hipoglicemia. Daca istoricul este sugestiv dar glucoza sanguina este normala, este necesara o spitalizare de 72 de orc si se vor efectua masuratori seriatc ale glucozei si ale insulinei, pina la instalarea simptomatologiei sau pina cind regimul de inanitie a alins 72h. Diagnosticul de insulinom necesita valori scazute ale glucozei plasmatice insotite de valori necorespunzator de mari ale insulinei. Prezenta insulinei exogene se exclude prin masurarea simultana a pcptidului-C, iar o evaluare a sulfoniluree) elimina posibilitatea ingestiei dehipogli-cemiante orale. Prezenta unei tumori extrapanercatice este sugerata de rezultatele scazute ale masurarii glucozei si insulinei ( elul 151-2).

Cauzele majore ale hipoglicemiei hazale
Productie scazuta de glucoza A. Deficite hormonale / llipopituitarism 2 Insuficienta corlicosuprarenala
3. Deficite catccolaminice


4. Deficit de glucagon 8. Defecte en/imatice

/. Glucozo-6-fosfataza


2. Fosforilaza hepatica

3. Piruvat carboxilaza


4. Fosfoenoelpiruvat carboxikinaza

5. Fructozo-l,6-difosfataza


6. Glicogen sintetaza

C. Delicitul de substrat


/. Hipoglicemia ectozica a copilului

2. Malmitritic sera, consumul muscular


3. Sarcina in ultimul trimestru

D. Boli hepatice dobindite /. Congestia hepatica


2. Hepatitele sere

3. Ciroza


4. Uremia

5. Hipotermia


E. Droguri /. Alcool

2. Propranolol


3. Salicilati

Utilizarea excesiva a glucozei


A. Hiperinsulinistnul /. Insul inom

2. Insulina exogena


3. Sulfoniluree

4. Boli imune cu anticorpi antiinsulinici sau anticorpi antireceptori insu-' Itinci
5. Medicatia: chininele in tratamentul malariei falciparum, disopiramida, pentamidina
5,6 mmol i (> 100 mg/dl) in cazurile de hipoglieemie sera. Pacientii cu supraulilizare de glucoza ar putea sa necesite > 10 g/ora (sau o dieta ce contine > 300 g'zi carbohidrati daca pacientul poate minca). Glucagonul (I mg) este mai putin recomandabil deoarece efectele sale tranzitorii sint mult diminuate cind glicogenul hepatic este epuizat. Hipoglicemia cauzata de sulfonilurce poale II prelungita, iar pacientii trebuie monitorizati cu atentie. Extirparea chirurgicala este tratamentul de clectie in cazul insulino-mului. Trebuie incercata localizarea prin scanare tomografica, sonografie sau arteriografie. Tratamentul medicamentos trebuie sa se adreseze doar perioadei de pregatire preoperatorii sau in cazul esecului de a localiza tumora si a o indeparta chirurgical. Se poale utiliza diazoxid i.v./p.o. in doze de 300 -l 200 mg/zi, insotit de un diuretic sau se administreaza octreotid s.c. in doze divizate de 150 450u.g/zi.
Tratamentul pentru celelalte forme de hipoglieemie consta in dieta. Pacientii trebuie sa evite infometarea si vor ingera frecnt mese mici.



Alte materiale medicale despre: Boli endocrine

Productia inadecvata de sperma poate aparea ca o deficienta izolata, in timp ce formarea inadecvata a testosteronului de catre celulele inlerstitiale [...]
TIROIDITA SUBACUTA Poale li determinata de infectiile cu unii virusi, printre care parolidita epidemica. Simptomatologia apare de obicei dupa o infe [...]
Deficitul secretiei de hormon liroidian se poate datora insuficientei tiroidiene (hipotiroidismul primar) sau afectarii hipofizei sau hipotalamusului [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre boli endocrine

    Alte sectiuni
    Boli si tratamente
    Boli digestive
    Boli cardiovasculare
    Bolile infectioase
    Definitii boli
    Bolile cardiovasculare
    Bolile respiratorii
    Bolile digestive
    Handicapurile
    Bolile oaselor
    Bolile alergice
    Bolile venelor
    Drogurile
    Sistemul endocrin
    Gamapatiile monoclonale
    Bolile esofagului
    Bolile stomacului si duodenului
    Bolile intestinului subtire
    Boli de colon, rect, anus
    Bolile ficatului
    Bolile cailor biliare
    Bolile pancreasului
    Bolile splinei
    Boli perete abdominal
    Bolile peritoreului
    Boli sexuale
    Hiperuricemiile
    Insomnia
    Boli endocrine
    Boli parazitare
    Virusologie
    Bolile psihice
    Boli stomatologice
    Boli cerebrale
    Boli genetice
    Boli alergice
    Bolile ochiului
    Bolile sangelui
    Boli perete abdominal
    Boli renale

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile