eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Boli parazitare

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli parazitare

Trichocefaloza


DATE GENERALE
Trichocefaloza este boala parazitara provocata de prezenta in tubul digestiv (intestinul gros) a parazitului nematod Trichuris trichiura. Viermele poale fi denumit si cu numele mai simplu de trichocefal (acest, nume vine de la cuvintele grecesti trichos -- fir de par si cefalos = cap). Deci, regiunea cefalica a viermelui este subtiata sub forma unui fir de par. in adevar, trichocefalul are, corpul impartit in 2 regiuni bine distincte, in ceea ce priste grosimea lor: o regiune anterioara foarte subtire si lunga, la capatul anterior al careia este orificiul bucal, si o regiune posterioara mult mai groasa. Trecerea de la una la alta a acestor 2 regiuni se face brusc. Autorii germani au at infatisarea trichocefalului cu aceea a unui bici cu coada si sfircul si numesc acest vierme Peitsclien Wurm sau vierme-bici. La fel, autorii englezi il denumesc whipeworm. Interpretarea etimologica a numelui trichocefal, ca insemnind "vierme cu ',) capete" sau "vierme care se urca la cap" este total eronata.
Morfobiologic. Viermele masoara 15 cm lungime. Sexele sint separate. Femela esle mai lunga si are extremitatea posterioara dreapta si terminata obtuz. Masculul este mai scurt, iar extremitatea posterioara este rasucita in cirja.
Trichocefalii traiesc in intestinul gros, in cec si in colon. Ei se introduc eu intreaga lor regiune anterioara in grosimea mucoasei intestinale, in care se insaileaza ca un fir de ata. Extremitatea anterioara a acestei regiuni cu orificiul bucal poate ramine si ea in mucoasa, atunci cind viermele se hraneste cu singe si reintra in lumenul intestinal, atunci cind ol se hraneste cu chim.
Evolutie. Viermele depune in cavitatea intestinala o u a 1 e, rind pe rind, pe masura formarii lor. Ouale sint ovoidale, cu o coaja groasa si poseda la cei doi poli ai ovoidului cile o proeminenta chitinoasa (cu 2 al-buminoase), ceea ce da oului o infatisare asemanatoare cu lamiia. Masoara 50 pe 25 microni. Ouale nu sint embrionate, in momentul depunerii lor. Embrionarea se produce mai tirziu, in mediul extern, in functie de caldura si umezeala pe care o gasesc acolo. Trichocefalii intra deci, ca si ascaiizii, in categoria geohelinintilor. a caror dezvoltare depinde, de conditiile pe care le gasesc pe sol. Prefera insa umezeala, intr-o masura mai mare decit. ascarizii, si se inmultesc mai bine in regiunile geografice eu ploi frecnte si abundente.
Cind oul cu 1 a r v a infestanta, formata in interiorul lui, este inghitit de catre om, aceasta se elibereaza din ou, facindu-si loc prin unul din cele 2 dopuri albuminoase si patrunde in grosimea mucoasei intestinale, unde ramine numai citeva zile, dupa care reintra in lumenul intestinal si se transforma in vierme adult (mascul sau femela). Stagiul de inceput, petrecut in grosimea mucoasei intestinale, se interpreteaza ca un ciclu perienteric avortat. intreaga evolutie a trichocefalului, de la oul inghitit pina la adultul care depune noi oua, este. de aprox. 1 luna.
Hol patogen. Cind trichocefalii se gasesc in numar restrins, asa cum se intimpla de cele mai multe ori, in tara la noi, rolul patogen este neinsemnat. Cind se gasesc in numar mare, ei pot provoca manifestari clinice foarte serioase, dintre, care in primul rind o anemie foarte intensa. C. I. Skriabin a aratat ca in U.R.S.S. in regiunea miniera de la Dombas, anemia minerilor este provocata nu de anchilostomiaza, ci de trichocefaloza. Anemia se produce printr-un triplu mecanism: spoliere de singe si de chim intestinal, toxine hemolitice si patrunderea continua de microorganisme intestinale prin leziunile multiple, pe care viermii le provoaca in mucoasa intestinala.
.lules Guiart a aratat ca trichocefalii pot provoca, la fel ca si oxiurii, leziuni si procese inflamatorii la baza apendicelui si apendicita consecutiva. Deasemcnea, ei pot irita mecanic, ca si prin toxinele lor, numerosii enteroceptori din mucoasa intestinala, provocind tulburari functionale la distanta, in dirse organe, prin reflexe viscero-viscerale. Bikov si alti autori sovietici au aratat ca ei pot provoca, prin acest mecanism, tulburari in circulatia mucoasei gastrice, mergind pina la aparitia de ulceratii gastroduodenale si, cu atit mai mult, pot intensifica o ulceratie gastroduodenala, provocata de alte cauze. De asemenea, trichocefalii pot provoca diskinczii biliare si congestie hepaliea (dorsco-va). Prin acelasi mecanism, precum si prin toxinele lor, pot provoca tulburari nervoase foarte serioase, de la cefalec la ameteli de Lip Meinere, putind ajunge pina la cele mai gra tulburari psihice (chiar aliena tie. mintala).
Diagnosticul trichocefalozei se pune prin evidentii rea oualor caracteristicile in materiile fecale. Ouale de trichocefal sint asa de caracteristice si de usor vizibile, incit nu pot fi scapate cu derea si nici confundate.



Alte materiale medicale despre: Boli parazitare

Emetina este un alcaloid extras din planta Ipeca. Se utilizeaza sub forma de clorhidrat. Se prezinta ca o pulbere usor galbuie, a carei culoare se int [...]
DATE GENERALE Aceasta boala este proveacla de prezenta in tubul digestiv (in special in intestinul gros si mai ales iu cec) a parazitului Enlerobius [...]
DATE GENERALE Hymenolepis nana, parazit specific al omului, este foarte greu de combatut. Acest vierme nu depaseste in lungime 4 cm. Exista si exemp [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre boli parazitare

    Alte sectiuni
    Boli si tratamente
    Boli digestive
    Boli cardiovasculare
    Bolile infectioase
    Definitii boli
    Bolile cardiovasculare
    Bolile respiratorii
    Bolile digestive
    Handicapurile
    Bolile oaselor
    Bolile alergice
    Bolile venelor
    Drogurile
    Sistemul endocrin
    Gamapatiile monoclonale
    Bolile esofagului
    Bolile stomacului si duodenului
    Bolile intestinului subtire
    Boli de colon, rect, anus
    Bolile ficatului
    Bolile cailor biliare
    Bolile pancreasului
    Bolile splinei
    Boli perete abdominal
    Bolile peritoreului
    Boli sexuale
    Hiperuricemiile
    Insomnia
    Boli endocrine
    Boli parazitare
    Virusologie
    Bolile psihice
    Boli stomatologice
    Boli cerebrale
    Boli genetice
    Boli alergice
    Bolile ochiului
    Bolile sangelui
    Boli perete abdominal
    Boli renale

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile