SIMPTOME
a durere, inflamatie si edem la nivelul umerilor, coatelor, soldurilor, genunchilor sau articulatiilor mainilor si picioarelor, in special la miscarile de elongatie sau extensie, cand faceti gimnastica, ridicati greutati sau suprasolicitati in alt mod articulatia dincolo de limitele normale
a limitarea mobilitatii unei articulatii, cu sau fara
durere imediata
CHEMATI MEDICUL DACA:
a
durerea din articulatie persista mai mult de cateva zile; este posibil sa aveti o tendinita, o intindere a unui ligament sau a unui tendon sau o
artrita la debut
a
edemul persista dupa ce ati luat un
analgezic sau un antiinflamator conform prescriptiilor; este posibil sa aveti nevoie de drenarea lichidului din articulatia afectata sau de un tratament corticosteroidian, sub supravegherea unui medic.
De fiecare data cand oasele, tendoanele si ligamentele dumneavoastra se lovesc unele de altele, in special in apropierea articulatiilor, punctele de contact sunt protejate impotriva socurilor de mici pungi pline cu lichid, numite burse. Prin reducerea frictiunii, fiecare dintre cele peste 150 de burse din organismul dumneavoastra ajuta articulatiile sa functioneze lin, pe toata amplitudinea intervalului normal al miscarilor.
Cand o articulatie este suprasolicitata sau cand ramane sub presiune sau in
tensiune perioade indelungate de timp, una dintre bursele din apropiere se poate inflama. Saculetul respectiv se umple cu lichid in exces, comprimand tesuturile inconjuratoare. Semnalul imediat este durerea, deseori insotita de inflamatie, edem si durere la palpare in zona respectiva.
Una dintre cele mai frecvente localizari ale I bursitei este umarul, care are cea mai mare ampli- | tudine a miscarilor dintre toate articulatiile mari ale corpului. Durerea este in general resimtita ! de-a lungul marginii exterioare a umarului. Dis- | confortul asociat bursitei tinde sa fie mai sever dupa o noapte de
somn si, in mod tipic, diminueaza intr-o oarecare masura in timpul actitatii normale. Alte zone predispuse la aparitia bursitei sunt coatele, soldurile si genunchii.
Bursita este asociata cu actitatile solicitante, in special in randul celor care lucreaza manual si al sportilor, precum si al persoanelor in general sedentare, care isi suprasolicita organismul dincolo de limitele rezonabilului. Chiar daca ati putea fi tentat sa "neglijati" durerea, nu este o idee buna. Bursita cronica netratata poate conduce la formarea unor depozite de calciu in tesuturile in mod normal moi, provocand uneori reducerea definitiva a mobilitatii in articulatia afectata.
CAUZE
Cauza nemijlocita a bursitei este in mod tipic o leziune sau o presiune sustinuta asupra unei articulatii, ce conduce la inflamarea saculetului bursal. Atat sportii profesionisti, cat si cei amatori, recunosc bursita sub forma umarului dureros ce apare dupa alergari, aruncari si sarituri sau dupa rotirile exagerate ale bratului, folosite in tenis, baseball si bowling. Ridicarea de greutati, miscarile repetitive sau lucrul in pozitii neobisnuite pentru perioade indelungate de timp pot, de asemenea, provoca o criza de bursita.
TRATAMENT
Desi bursita dispare in general in cateva zile sau saptamani, trebuie sa luati masuri pentru a eta suprasolicitarile sau traumatismele itoare.
MEDICINA CONVENTIONALA
Tratamentul initial consta in mod tipic din aspirina sau medicamente antiinflamatorii nesteroi-diene (AINS) eliberate fara prescriptie medicala. Aceste analgezice au si tendinta de a reduce inflamatia. Caldura si ultrasunetele pot contribui la relaxarea articulatiei si pot stimula reparatia tisulara.
Diatermia (terapia prin incalzire profunda), efectuata sub supravegherea unui medic specialist in medicina sportiva, a unui fizioterapeut autorizat sau a unui instructor sportiv, poate nu numai sa amelioreze disconfortul si inflamatia din bursita, ci poate sa si calmeze muschii, neri si tendoanele aflate in stare de contractura.
Bursita poate recidiva, in special daca va angajati in mod regulat intr-un efort fizic solicitant sau intr-o munca fizica. In astfel de cazuri, medicul dumneavoastra poate prescrie un tratament corti-costeroidian, sub forma de medicamente orale, creme locale sau injectii in interiorul articulatiilor afectate. in cazurile severe, poate fi necesara extragerea de lichid din bursele inflamate si marite in volum, pentru a reduce presiunea. in cazurile persistente, bursele pot fi extirpate pe cale chirurgicala.
MEDICINA ALTERNATIVA
Bursita are tendinta de a se ndeca de la sine prin repaus, insa, intre timp, durerea si inflamatia pot fi ameliorate printr-o varietate de remedii.
ACUPUNCTURA
Tratamentul efectuat de un acupunctor experimentat poate ameliora rapid durerea provocata de bursita.
MANIPULAREA FIZICA
O articulatie lezata sau suprasolicitata are nevoie de repaus si imobilizare pentru ca ndecarea naturala sa poata avea loc. Pe termen scurt,
masajul zonei afectate stimuleaza circulatia si relaxeaza musculatura inconjuratoare. Dupa tratamentul initial,
gimnastica - precum yoga-este o metoda practica, pe termen lung, de
relaxare si fortificare a articulatiilor afectate.
CHIROPRACTICA
Dupa aplicarea metodelor conventionale de asigurare a analgeziei, un chiropractician poate recurge la tehnici de mobilizare, pentru a reda intreaga mobilitate activa a unei articulatii.
FITOTERAPIA
Pentru a activa circulatia sanguina, a reduce inflamatia si a usura
tensiunea musculara, un fito-terapeut va poate recomanda o doza de 5 ml de
tinctura din urmatoarele te, luata pe cale orala de trei ori pe zi: cate 2 parti de coaja de
salcie {Saiix spp.), coaja de calin (Viburnum opulus) si seminte de
telina (Apium graveoleus) impreuna cu o parte
frasin ghimpos {Zanthoxylum ame-ricanum).
Amestecati parti egale de lobelia {Lobclia infiata) si coaja de calin pentru a obtine o tinctura cu care va puteti masa muschii la nevoie, pentru a usura tensiunea asociata durerii de bursita.
HOMEOPATIA
Dupa evaluarea naturii durerii din bursita, un
homeopat va poate prescrie
regimuri cu Bella-dona, Bryonia sau Rhus toxicodendron.
ALIMENTATIE Sl DIETA
Vitamina C (
acidul ascorbic), tamina A si zincul sunt recomandate pentru stimularea sintezei de colagen tisular, precum si a reparatiei ten-doanelor si burselor lezate. Alimente bogate in tamina C sunt
fructele citrice si cartofii;
uleiul de ficat de cod este o buna sursa de tamina A. De asemenea, tamina E este considerata eficienta in stimularea ndecarii tesuturilor lezate. Cand luati suplimente taminice, urmati recomandarile unui dietelician instruit in ceea ce priveste cantitatile si durata tratamentului. O alta metoda cu care au fost semnalate bune rezultate in cazuri de bursita ratidivanla este reprezentata de injectiile cu tamina B12, administrate de un profesionist autorizat in domeniul sanatatii.
PREVENIREIncalzirea inainte de un efort fizic solicitant si intreruperea gradata a acestuia sunt cele mai eficiente moduri de a eta aparitia bursitei si a altor leziuni ce afecteaza oasele, muschii si ligamentele.