SIMPTOME
a o zona mica cu cule care se sparg dupa cate ore, formand o zona rosie si umeda din care se prelinge lichid; apare mai ales pe fata, dar si in regiunile expuse ale bratelor si picioarelor.
a in cate zile, aparitia unei cruste aurii sau galben inchis, care seamana cu granulele de
zahar brun. Infectia poate sa se intinda in continuare, la marginile zonei afectate. Vezi si Ghidul vizual de diagnostic.
CHEMATI MEDICUL DACA:
a aveti leziuni pe fata care nu dispar in 48 de ore dupa ce ati inceput tratamentul. O infectie tip impetigo necesita ingrijiri medicale prompte.
a se formeaza mici
ulcere foarte pruriginoase, pline cu puroi, cu o crusta maro inchis. Acestea indica ectima, o forma ulcerata de impetigo care patrunde adanc in piele. Netratata, ectima poate provoca cicatrici si modificari ireversibile ale pigmentatiei.
a simptome de impetigo apar la un copil. Orice afectiune persistenta la un
sugar are nevoie de ingrijiri medicale.
a un copil cu impetigo prezinta greata,
durere de cap, productie scazuta de
urina sau edem moale la nivelul fetei si membrelor. Acestea sunt semne ale glomerulonefritei, o boala renala provocata de toxinele bacteriene.
Nota: Leziunile asociate cu impetigo pot fi confundate cu herpesul, o infectie virala. Impetigo se extinde mai rapid, nu apare niciodata in gura si se limiteaza rareori la o zona a corpului. Daca nu sunteti sigur, consultati un medic pentru diagnostic corect.
Impetigo este o infectie bacteriana a pielii, foarte contagioasa. El poale sa apara in orice zona a corpului, dar ataca, de obicei, zone expuse. Copii tind sa faca impetigo mai mult pe fata, in special in jurul nasului si gurii, si uneori pe brate sau pe picioare. Zonele infectate apar ca pete, cu dimensiuni riabile intre 5 si 25 de milimetri, incepand sub forma unor mici cule care se sparg si expun o piele rosie, umeda. Dupa cate zile, zona infectata se acopera cu o crusta granu-loasa, aurie, a carei margine se extinde progresiv.
In cazuri extreme, infectia indeaza un strat mai profund al pielii si se transforma in ectima, o forma ulcerata a bolii. Ectima formeaza mici ulcere cu continut purulent, cu o crusta mult mai groasa si mai inchisa la culoare decat un impetigo obisnuit. Ectima poate fi foarte pruriginoasa, iar scarpinatul zonelor iritate imprastie rapid infectia. Netratate,
ulcerele pot provoca cicatrice si modificari pigmentare ireversibile.
Cea mai gra complicatie potentiala a impe-tigo-ului este glomerulonefrita, o boala gra de rinichi care apare la circa 1 % din cazuri, mai ales la copii. Cei mai multi pacienti se vindeca de aceasta boala fara urmari, prin tratament antibiotic si dieta.
CAUZE
Impetigo este o infectie provocata de bacterii, fie streptococi, fie de Staphylococcus aureus. Aceste bacterii prolifereaza oriunde - in bai murdare, in mancarea stricata si in propriul nostru corp. Daca, de exemplu, un copil cu o rana deschisa sau cu zgarieturi proaspete se spala intr-o cada de baie sau chiuveta care nu au fost curatate, el poate face impetigo. Utilizarea unui prosop sau chiar a unui sapun folosit mai inainte de o persoana infectata cu impetigo poate transmite infectia. Alte probleme ale pielii pot face o persoana susceptibila la impetigo, de exemplu
paduchii de corp,
infectiile streptococice sau micotice, furunculele sau diferite forme de dermatita.
Majoritatea oamenilor fac aceasta boala foarte contagioasa prin contact fizic cu cine care o are, sau purtand aceleasi haine, utilizand aceleasi asternuturi, prosoape sau alte obiecte. Natura insasi a copilariei, care presupune multe contacte fizice si activitate in colectivitati, face din copii victimele primare si purtatorii impetigo-ului. Transpiratia excesi,
malnutritia si igiena nesatisfaca-toare pot agra afectiunea.
TRATAMENT
Cheia tratamentului - si prevenirii - impetigo-ului este igiena personala riguroasa si un mediu inconjurator curat. Odata aparuta infectia, ingrijirile prompte o vor putea mentine sub control si vor preveni transmiterea.
MEDICINA CONVENTIONALA
Chiar daca numai un membru al familiei are impetigo, acelasi
regim sanitar trebuie urmat de toti cei din casa. Spalarea regulata cu apa si sapun poate vindeca formele usoare. Consultati un medic daca leziunile nu dispar dupa 48 de ore sau daca persoana infectata este un copil mic. Pentru a intrerupe lantul de transmitere, medicul poate prescrie bai antibacteriene pentru toate persoanele din casa, ca si pentru pacientul infectat.
Un unguent topic cu mupirocin, eliberat numai cu reteta, este foarte eficient in tratamentul cazurilor obisnuite. Nu incercati unguente antibacteriene eliberate fara reteta; acestea sunt prea slabe pentru a actiona in infectiile cu streptococi si stafilococi, iar aplicarea la nimereala a unguentului poate efectiv extinde impetigo-ul. Daca mu-pirocinul nu da rezultate in 48 de ore, consul-tati- medicul pentru a primi un antibiotic oral, de exemplu
penicilina sau eritromicina. Injectiile cu penicilina protejeaza de complicatiile infectiilor grave, scurteaza timpul de vindecare si reduc riscul de recidi.
MEDICINA ALTERNATIVA
Fiind o infectie superficiala bacteriana, impe-tigo-ul poate raspunde la diferite
tratamente alternative, in special la unguente vegetale. Feriti- sa iritati suplimentar pielea cu produse pe care nu le-ati incercat niciodata si consultati un medic daca leziunile nu se amelioreaza net dupa 12-24 de ore.
FITOTERAPIE
Goldenseal (Hydrastis canadensis) se recomanda in infectiile stafilococice. Amestecati 1 lingurita de pulbere de goldenseal cu apa sau albus de ou in cantitate suficienta pentru a forma o pasta; aplicati-o pe leziuni, care ar trebui sa se vindece in doua sau trei zile. Goldenseal poate sa pateze pielea, facand temporar impetigo-ul sa arate mai rau.
Un alt remediu vegetal recomandat este smirna {Commiphora molmotl. Puneti 5-l0 picaturi de
tinctura direct pe impetigo, de trei ori pe zi. Uleiul de arbore de
ceai (Melaleuca spp.) este citat in mod special pentru proprietatile sale antibacte-riene. Aplicat local pe impetigo, calmeaza man-carimile si favorizeaza vindecarea.
HOMEOPATIE
Tratati impetigo-ul cu Mezereum atunci cand apar coji groase, sub care se afla puroi. Graphites poate fi util cand se produce o secretie asemanatoare cu mierea. incercati Rhus toxicodendron pentru calmarea mancarimilor foarte intense si Arsenicum album cand sunt prezente senzatii de
raceala sau arsura. Luati remediul sugerat in potenta 12x la fiecare 4-6 ore, intrerupand la aparitia ameliorarii. Consultati un medic daca leziunile persista dupa 48 de ore de tratament sau daca se extind.
ALIMENTATIE Sl DIETA
Deoarece vitamina A este esentiala pentru cresterea si intretinerea pielii, pacientii cu impetigo trebuie sa manance multe
legume cu frunze verzi sau galbene sau sa adauge 50 000 UI de beta caroten (vitamina A) in alimentatia lor zilnica. Este, de asemenea, recomandat zincul, considerat a stimula sistemul imun, in doze de maxim 45 mg pe zi. Nu luati megasuplimente mai mult de cate saptamani si, in lipsa unei supravegheri medicale, nu le administrati unui copil.
CE PUTETI FACE ACASA
a Daca aveti numai cate leziuni de impetigo, simpla lor spalare regulata cu apa calda si sapun, utilizarea medicamentele mentionate mai sus si expunerea leziunilor la aer vor calma mancarimile si ar trebui sa le vindece. in cazurile mai grave, spalati zona infectata cu un sapun antibacterian si continuati cu un tratament medical adect.
a Orice persoana care face impetigo trebuie sa utilizeze un prosop curat la fiecare spalare. Asigurati- ca aceste prosoape sunt spalate separat.