eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Boli si tratamente

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli si tratamente

Leptospiroza


EPIDEMIOLOGIE Leplospiroza este considerata a fi cea mai raspindita zoonoza din intreaga lume. La om. infectia apare in special in anotimpul foarte calduros, prin contact accidental cu apa contaminata la doua treimi din cazuri sau prin contact cu urina sau tesuturi provenite de la animale infectate. Poarta de intrare este o solutie de continuitate legumentara sau mucoasele.

PATOGENIE
Ca si alte boli spirochetice. leptospiroza debuteaza cu spiro-chetemie, oare apare rapid dupa patrunderea in corp a microorganismului si are o larga raspindire. Raspunsul imun celular si umoral anuleaza spiroche-lemia, dar microorganismele persisla in focare protejate imunologic, ca de exemplu rinichiul.
MANIFESTARI CLINICE Perioada medie de incubatie esle de 10 zile. Lcplospiroza are o elutie tipica de boala bifazica. faza initiala de leptospi-remie esle caracterizata prin debut brusc cu cefalce (de obicei frontala), dureri musculare severe (mai pronuntate la nivelul coapselor si al regiunii lombare), hipereslezie cutanata, frisoane si ascensiune termica rapida ( 38,9 C). De obicei, simplomele dureaza 4 9 zile. La > 50% dintre pacienti, apai anorexie, greata si varsaturi. Modificarile fizicesint bradicardie relativa, tensiune arteriala normala si sufuziuni conjunctivalc, aparute in a treia sau a patra zi de boala. Modificarile mai rare constau in inflamatie faringiana, hemoragii cutanate si eruptii. Urmeaza faza a doua sau ..imuna", dupa o perioada asimp-tomatica de I 3 zile; aceasta faza coincide cu aparitia anticorpilor IgM. Simplomele sini variate, cuprinzind simplomele anterioare plus meningism. Chiar si in absenta seninelor meningeale, la 50-90% din cazuri, LCR prezinta pleiociloza dupa a saptea zi. Desi de multe ori tranzitorie sau absenta in faza a doua, febra poale reaparea, dar de obicei dureaza numai 1 3 zile: rareori temperatura urca peste 38,9 AC. Sindromul Weil este definii ca o lcplospiroza severa cu icter, insotita de obicei de azotemie, hemoragii, anemie, stare de constienta alterata si febra continua. Sindromul Weil apare la I 6% dintre pacientii cu leptospiroza. Uneori, lcplospiroza produce meningita aseptica si miocardita.

DIAGNOSTIC Diagnosticul se slabilesle prin cultivarea microorganismului sau serologic. Microorganismul poate fi cultivai pe mediu special scnusolid. din singe sau LCR in faza initiala sau din urina, in cursul fazei a doua. Urina poate ramine pozitiva timp de pina la 11 luni. Anticorpii apar intre ziua a sasea si a douasprezecea de boala, iar in cursul bolii litrul de anticorpi se poate cvadrupla.

TRATAMENT Datele privind eficacitatea tratamentului antibiotic sini controversate. Doxiciclina 100 mg bid p.o. administrata timp de 7 zile. a scurtat durata simptomelor, daca tratamentul a fosl initial in primele 4 zile de la debutul bolii. Doxiciclina 200 mg p.o. o dala pe saptamina. previne boala in zonele endemice. Penicilina 1,5 milioane uitati i.v qf>h, administrata timp de 7 zile, a dus la o crestere mai mica a erealintnei. la scurtarea elutiei clinice si a fost asociata cu reactii de tip Jarisch-Herxheimcr.



Alte materiale medicale despre: Boli si tratamente

SIMPTOME a dureri sau redoare persistenta, oriunde de-a lungul coloanei vertebrale, de la baza gatului si pana la solduri. a durere localizata [...]
SIMPTOME La barbati: a o secretie peniana alb-galbuie. a necesitatea frecventa de a urina sau o senzatie de arsura la mictiune. a roseata [...]
SIMPTOME a febra. a o eruptie cu elemente de culoare rosie, proeminente, dispuse dantelat, de obicei pe torace, spate si abdomen. a articu [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre boli si tratamente

Alte sectiuni
Boli si tratamente
Boli digestive
Boli cardiovasculare
Bolile infectioase
Definitii boli
Bolile cardiovasculare
Bolile respiratorii
Bolile digestive
Handicapurile
Bolile oaselor
Bolile alergice
Bolile venelor
Drogurile
Sistemul endocrin
Gamapatiile monoclonale
Bolile esofagului
Bolile stomacului si duodenului
Bolile intestinului subtire
Boli de colon, rect, anus
Bolile ficatului
Bolile cailor biliare
Bolile pancreasului
Bolile splinei
Boli perete abdominal
Bolile peritoreului
Boli sexuale
Hiperuricemiile
Insomnia
Boli endocrine
Boli parazitare
Virusologie
Bolile psihice
Boli stomatologice
Boli cerebrale
Boli genetice
Boli alergice
Bolile ochiului
Bolile sangelui
Boli perete abdominal
Boli renale

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile