SIMPTOME Pleurezia uscata:
a dureri intense, fugace, ascutite in torace, posibil de o singura parte, la respiratii profunde, tuse, miscari sau stranut.
a dureri toracice sere care dispar cand va tineti respiratia.
Pleurezia umeda (revarsatul pleural):
a dispnee.
a tuse uscata.
a resimtiti oricare dintre simptomele de mai sus, in special daca nu vi s-a diagnosticat o boala de fond; pleurezia uscata si revarsatul pleural pot fi simptomele unor boli gra, ca
pneumonia sau
cancerul pulmonar.
a simptomele de mai sus sunt insotite de febra, indiferent cat de usoara. Puteti aa un tip de infectie numit empiem, care necesita tratament cu antibiotice.
Pleurezia uscata, numita si pleurita, este o in-flamatie a pleurei - membrana umeda, dublu stratificata, ce inconjura plamanii si captuseste cutia toracica. Afectiunea poate face respiratia extrem de dureroasa si, daca nu este Iratata prompt, poate conduce la aparitia unui revarsat pleural, in care spatiul dinire straturile membranei, numit spatiu pleural, se umple cu lichid in exces.In sens strict, pleurita si revarsatul pleural nu sunt boli; ele sunt mai curand complicatii ale unei boli sau infectii pulmonare de fond, precum pneumonia,
tuberculoza sau
lupusul eritematos siste-mic. Mai multe alte afectiuni pot de asemenea irita pleura - cel mai frecnt
insuficienta cardiaca congestiva, insa si traumatismele toracice,
infectiile virale,
artrita reumatoida si cancerul.
Pleurita si revarsatul pleural sunt in general tot atat de gra ca si boala de fond. Daca ati una dintre aceste afectiuni, este posibil sa fiti deja in tratament pentru boala de fond; daca nu, solicitati imediat atentia medicului.
CAUZE
Picura dublu stratificata protejeaza si lubri-fiaza suprafata plamanilor, in timp ce acestia se umplu si se golesc de aer in interiorul cutiei toracice. In mod normal, exista un spatiu ingust, plin cu lichid - spatiul pleural - care permite celor doua straturi ale membranei pleurale sa alunece usor unul peste altul. insa, atunci cand aceste straturi se inflameaza, in urma unei infectii toracice, suprafata lor se aspreste iar straturile se freaca dureros unul de altul, la fiecare respiratie, stranut sau acces de tuse. Aceasta afectiune este cunoscuta sub numele de pleurita.In unele cazuri de pleurita, in spatiul pleural se acumuleaza lichid in exces, conducand la aparitia unui revarsat pleural. Aceasta acumulare de lichid are de obicei un efect lubrifiant, usurand
durerea din pleurita, deoarece reduce frictiunea intre straturile membranei. insa, in acelasi timp, lichidul in exces exercita o presiune extrem de mare asupra plamanilor, reducand capacitatea lor de a se misca liber si provocand aparitia dispneei. in unele cazuri de revarsat pleural, acest lichid in exces se infecteaza, aparand o afectiune cunoscuta sub numele de empiem.
PROCEDEE DE TESTARE Sl DIAGNOSTIC
Pentru a pune diagnosticul de pleurita, medicul va va asculta respiratia, prin torace, cu ajutorul unui stetoscop. Daca la acest examen se deceleaza o frictiune pleurala - zgomotul abraziv facut de cele doua straturi ale pleurei care se freaca unul de celalalt - diagnosticul este clar. Frictiunea pleurala este un zgomot ca de zgariere, ca o racaiala, ce apare la sfarsitul inspiratiei si inceputul expiratiei si care vine din zona situata direct deasupra inflamatiei pleurale. Percutand usor zona respectiva de pe toracele dumneavoastra, medicul poate percepe un zgomot mat, un alt semn al pleuritei.
De asemenea, medicul dumneavoastra poate efectua radiografii ale zonei respecti sau recolta o proba de lichid pleural pentru analiza. Dupa o anestezie locala printr-o injectie in torace sau in coloana, medicul va extrage lichidul cu o seringa. Medicul poate efectua teste ale probei respecti pentru a determina, de exemplu, cauzele de fond ce pot sta la baza acumularii de lichid, printre care si cancerul.
TRATAMENT
Medicina conntionala trateaza de obicei boala de fond ce provoaca pleurita sau revarsatul pleural. Totusi, in unele cazuri de revarsat pleural, lichidul in exces trebuie drenat. Tratamentele alternati pot contribui la ameliorarea partiala a disconfortului asociat cu aceste afectiuni.
MEDICINA CONVENTIONALA
Pe langa antibiotice si alte medicamente adecvate pentru tratarea bolii de fond, medicul dumneavoastra va prescrie probabil medicamente an-tiinflamatorii sau analgezice, ca aspirina, pentru diminuarea inflamatiei. Uneori, pentru controlarea unei tuse dureroase va fi prescris un
sirop de tuse pe baza de codeina.In cazul unui revarsat pleural, medicul dumneavoastra poate recomanda un diuretic, pentru a ajuta la drenarea lichidului in exces. Prentiv, pot fi de asemenea prescrise antibiotice, pentru a combate empiemul. Daca lichidul pleural este in cantitate foarte mare, medicul il poate drena prin-tr-un tub introdus in torace, o procedura ce necesita spitalizare.
Cand se inflameaza, totusi, suprafetele pot deni aspre si fragile; respiratia conduce la frecarea lor unul de altul, intensificand durerea.
MEDICINA ALTERNATIVA
Vindecarea pleuritei si a revarsatului pleural este apanajul tratamentului conntional al bolii de fond. Totusi, mai multe strategii alternati, printre care acupunctura, pot ameliora parti,-! disconfortul asociat cu aceste tulburari.
PLANTELE CHINEZESTI
Planta chinezeasca ephedra [Ephedra sinica) este un puternic bronhod ii atator, ce poate contribui la usurarea respiratiei. ATENTIE: cantitatile mari de ephedra au acelasi efect ca si cantitatile mari de epinefrina; nu folositi aceasta ta daca ati
hipertensiune arteriala sau boli de inima. Preparati o infuzie combinata din 5 grame ephedra, 4 grame betisoare de scortisoara {Cinnamo-mum cassia) 1,5 grame lemn-dulce (Glycyrrhiza uralensis), si 5 grame samburi de
caisa {Prunus armeniaca). Lasati amestecul sa infuzeze in apa rece timp de mai multe minute, apoi dati in clocot. Beti fierbinte.
PLEUREZIA
Un traumatism sau o infectie pulmonara pot conduce la inflamatia pleurei, o membrana subtire, dublu stratificata, ce acopera plamanii si captuseste interiorul cutiei toracice. Intre straturile acesteia se afla un spatiu umplut cu lichid, care in mod normal amortizeaza contactul dintre ele in timpul respiratiei.