eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Bolile cailor biliare

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » bolile cailor biliare

Formarea urinei


Formarea urinei

Mecanismul de formare a urinei cuprinde trei procese fundamentale:

A. Ultrafiltrarea glomerulara - aproximativ 20% din cantitatea de plasma care iriga rinichii trece prin membrana filtranta glomerulara in cavitatea capsulara. Membran 242g66c a filtranta nu se comporta ca o membrana inerta, ci prin proprietatile ei fizico-chimice, permite trecerea selectiva doar a unor constituenti si blocheaza trecerea altora. Ultrafiltratul glomerular sau urina primara are o compozitie electrolitica identica cu cea a plasmei, dar este lipsit de proteine, deci este o plasma deproteinizata= urina primara.

B. Reabsorbtia tubulara se produce la nivelul tubilor uriniferi unde anumiti constituenti sunt reabsorbiti complet (glucoza) sau doar partial (Na+, Cl-, Uree), altii fiind initial reabsorbiti si apoi secretati (K+). Procesul de reabsorbtie este limitat de o capacitate maxima pentru fiecare substanta in parte.

Transportul pasiv se face sub actiunea unor gradiente fizico-chimice si nu necesita consum energetic, nu este limitat de o capacitate maxima si contribuie la resorbtia a trei constituenti principali ai ultrafiltratului: apa, ureea si Clorul (Cl-).

Apa se reabsoarbe in toate segmentele tubului, cu intensitati diferite, pe baza legilor difuziunii si a osmozei, astfel incat din cei 125 ml filtrati glomerular pe minut, in ca ajung numai 1ml/min. In tubul contort, dar mai ales in cel colector, se realizeaza reabsorbtia facultativa a apei si a Na+ sub controlul ADH si al aldosteronului, ajustandu-se eliminarile in functie de starea de hidratare a organismului.

C. Secretia tubulara este procesul invers celui de reabsorbtie de transport al anumitor substante din capilarele peritubulare in lumenul tubului. Are rolul de a elimina substantele straine organismului si substantele prezente obisnuit in sange: K+, acid uric sa, unele numai atunci cand se afla in concentratii mari (creatinina). Se realizeaza activ sau pasiv.




Alte materiale medicale despre: Bolile cailor biliare

Cercetari sistematice, intreprinse in ultimele doua decenii, privind natura celulelor implicate in raspunsul imunoalergic au dezvoltat intr-o masura c [...]
Reprezinta o inflamatie acuta sau cronica care intereseaza caile biliare intra- si extrahepatice. Afectarea cu precadere a cailor biliare intrahepatic [...]
Diskineziile biliare slnt privite ca tulburari motorii ale cailor biliare extrahepatice cu consecinte tn dinamica procesului de stocare si de evacuare [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre bolile cailor biliare

    Alte sectiuni
    Boli si tratamente
    Boli digestive
    Boli cardiovasculare
    Bolile infectioase
    Definitii boli
    Bolile cardiovasculare
    Bolile respiratorii
    Bolile digestive
    Handicapurile
    Bolile oaselor
    Bolile alergice
    Bolile venelor
    Drogurile
    Sistemul endocrin
    Gamapatiile monoclonale
    Bolile esofagului
    Bolile stomacului si duodenului
    Bolile intestinului subtire
    Boli de colon, rect, anus
    Bolile ficatului
    Bolile cailor biliare
    Bolile pancreasului
    Bolile splinei
    Boli perete abdominal
    Bolile peritoreului
    Boli sexuale
    Hiperuricemiile
    Insomnia
    Boli endocrine
    Boli parazitare
    Virusologie
    Bolile psihice
    Boli stomatologice
    Boli cerebrale
    Boli genetice
    Boli alergice
    Bolile ochiului
    Bolile sangelui
    Boli perete abdominal
    Boli renale

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile