Este operatia care foloseste un segment de aintestin subtire impreuna cu pedieulul sau mezenteric pentru refacerea, scurtcircuitarea sau chiar inlocuirea partiala sau totala a unui organ cavitar abdominal intra- sau extraperitoneal.
Enteroplastia de indicatie digestiva foloseste, de preferinta, anse jejunale. Astfel, refacerea continuitatii digesti dupa rezectia partiala sau totala a esofagului sau scurtcircuitarea esofagului lasat pe loc se face printr-o esofagoplastie cu material jejunal pus in omega (Moynihan) sau pus in Y (Roux). Refacerea continuitatii digesti dupa rezectia partiala a stomacului se poate face printr-o gastro-jejunostomie terminolaterala (tip Billroth II). Scurtcircuitarea unei leziuni a stomacului distal se face prin unul din procedeele de .gastroenteroanastomoza. Repunerea secundara in circuit a duodenului dupa rezectie gastrica partiala se face printr-o interpozitie jejunala (Henley). inlocuirea stomacului total rezecat se poate realiza printr-o interpozitie jejunala, care se dispune in maniere dife-irite, dintre care tipul W. Lawrence Jr. intruneste multe merite. Refacerea colonului sau rectului se poate face, In unele cazuri, printr-o ileocoloplastie sau ileocolorectoplastie. In chirurgia hepatobilio-pancreatica ansa jejunala exclusa in Y (Roux), preferabila ansei in omega, serste la multiple scopuri : hepaticojejunostomie, coledo-cojejunostomie, Wirsungojejunostomie, pancreatojejunostomie. Duodenul lezat se poate petici cu ansa jejunala in continuitate, cu ansa exclusa sau chiar cu mezenterul acesteia.
Enteroplastia de indicatie urologica foloseste, totdeauna, anse ileale : enteroureteroplastie, enterocistoplastie. Enteroplastia de indicatie ginecologica foloseste ileonul pentru neocolpopoeza (crearea unui
vagin artificial).
Prepararea grefonului intestinal, cind este cazul, trebuie sa respecte citeva principii generale : a) ansa intestinala aleasa pentru enteroplastie sa fie situata cit mai aproape de zona de transpunere ; b) cele mai lungi bucle intestinale se cauta la circa 40 cm fata de unghiul duodeno-jejunal si, respectiv, ileocecal, ceea ce corespunde practic celei de a patra bucle (deci, segmentele mentionate sint cele mai indicate a fi folosite in scop plastic) ; c) ne asiguram de posibilitatea mobilizarii corecte a grefonului tinind seama de dispozitia vasculara si starea mezenterului (tot secretul pregatirii grefonului rezida in respectarea vascularizatiei sale !) ; d) sectionarea
intestinului si a mezenterului sau sa pastreze cel putin doua trunchiuri arteriale cu arcadele respecti ; e) la mobilizare si la inchiderea bresei mezenterice sa nu toleram nici o tractiune, compresiune sau torsiune pe mezenterul grefonului.