De cand au constatat ca terminologia existenta care se refera la proprietatile si utilizarile substantelor psihoactive induce in eroare, R. Gordon Wasson si colaboratorii sai, Cari Ruck, Jeremy Bigwood, Danny Staples si Jonathan Ott, au propus intrebuintarea unui cunt nou pentru a clarifica nomenclatura cetoasa care a marcat studiul acestor substante. intr-un important articol publicat in The Journal of Psychedelic Drugs in 1979, ei si-au prezentat scopul de a inlocui termenii "psihedelic" si "halucinogen" cu cel de enteogen. in articol se spunea:
"Noi [] propunem un nou termen care fi potrivit pentru a descrie starile de posesiune samanica si extatica induse de ingerarea drogurilor care modifica starea constiintei. in Grecia, cuntul entheos inseamna literal Adumnezeul (theos) dinauntruA si a fost folosit pentru a descrie starea rezultata atunci cand individul este inspirat si posedat de zeitatea care a patruns in corpul sau. Termenul a fost aplicat transelor profetice, pasiunii erotice si creatiei artistice, ca si acelor rituri religioase in care sunt traite stari mistice prin ingerarea de substante care reprezinta o transmutare a zeitatii. in combinatie cu radacina greaca gen-, care denota actiunea de devenire, acest cunt duce la termenul pe care il propunem: enleogen. Cuntul nostru e usor de pronuntat si pare foarte firesc in engleza. Putem vorbi despre enteogene sau, in forma adjectila, despre te sau animale enteogene. intr-un sens strict, doar acele
droguri care provoaca viziuni si despre care se poate demonstra ca au urat in ritualuri samanice sau religioase vor fi considerate enteogene, dar intr-un sens larg, termenul poate fi aplicat si altor droguri, atat naturale, cat si artificiale, care determina modificari ale starii constiintei similare cu cele confirmate in cazul ingerarii rituale de enteogene traditionale."In urma publicarii acestui articol, termenul "enteogen" a fost folosit de mai multi autori care au scris despre chimia, botanica si istoria substantelor psihoactive si pare ca utilizarea lui deveni mai frecventa pe masura ce loarea lui fi apreciata. Termenul enteobotanica, insemnand studiul enteogenelor, a fost propus la randul lui si castiga adepti.
Surse: Ott 1996, Ruck etal 1979.