eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Virusologie

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » virusologie

Calicivirinae


Clasificare
Calix este cuvantul latin pentru cupa si desemneaza aspectul particular al virionilor care, in microscopia electronica cu coloratie negativa, iau frecnt infatisarea stelei lui David. Aspectul morfologic nu este singurul element care diferentiaza calicivirusurile de piconiavirusuri din care ele s-au delimitat. Sunt virusuri ARNss cu simetrie icosaedrica, neanlopate, 30-40 nm in diametru. Spre deosebire de calicivirusurile umane - non-cultivabile - cele izolate de la pisica, caine sunt citopatogene in culturi de celule.
In 1969 in Norwalk, Ohio, SUA, jumatate din populatie a fost afectata de o epidemie exploziva de gastroenterita cu debul brusc si durata autolimitata de 24-48 ore. Ea a implicat copin de varsta scolara si contacjii lor familiali sau ocazionali, indiferent de virsta. in 1972, prin imunoelectronomicroscopie s-a demonstrat ca agentul etiologic al acestor izbucniri epidemice de diaree acuta este un virus ARNss cu diametrul particulelor de 27 nm si cu o singura proteina structurala cu greutate moleculara de 59 Kd. Aceste caracteristici au incadrat agentul Norwalk in grupul caliciviridelor. din care face parte si virusul hepatitei E.

Epidemiologie si boala clinica
Calea de transmisie este fecal orala si infectia apare in tot cursul anului, la orice grupa de virsta. Bolnavii sunt coniagiosi timp de 48-72 ore, sugerand o posibila aerosolizare a virusului din mediul contaminat cu fecale. Clinic, agentul Norwalk determina intarzierea timpului de golire gastrica; cu greata, varsaturi, crampe abdominale, febra si diaree. Boala este autolimitata si dispare in cel mult 2 zile.

Una din cele mai uimitoare caracteristici ale infectiei cu agentul Norwalk este raspunsul imun. Studii facute pe voluntari inoculati cu virus au demonstrat ca indivizii care dezvolta titru semnificativ de anticorpi sunt cei care fac boala clinica si suni susceptibili la o noua infectie. Indivizii care desi inoculati nu dezvolla simptomatologia caracteristica nu au titru de aniicorpi demonsirabili si nu suni susceptibili nici la inoculc repetale. Se presupune interntia unor factori genetici in susceptibilitatea la aceste virusuri.


DIAGNOSTIC DE LABORATOR
Lnunoelectronomicroscopia pe preparate din materiile fecale ramane cat mai buna metoda de detectie a virusului. Daca sunt disponibile seruri cu titruri mari de anticorpi se pot face teste ELISA care detecteaza atat antigenele particulate ca si pe cele solubile.
Boala fiind autolimitata nu sunt necesare decat masuri de reechilibrare hidro -electrolitica. Respectarea normelor de igiena este esentiala in limitarea raspandirii bolii.

Alti agenti etiologici ai G.e. virale
Corunaviridaele suni virusuri cu gcnom ARNss, anlopate, pleomorfe, cu proiectii de suprafata in forma de coroana. Au fosl la inceput asociate cu boli respiratorii atat la adulti, unde afectau tractul respirator superior, cat si la copii, unde dadeau bronsiolite sau agravau simptomatologia astmului bronsic. La sfarsitul iernii - inceputul primarii au loc izbucniri sporadice de astfel de infectii cu coronavirusuri. Implicarea lor in etiologia gastrocnterilelor umane a fost demonstrata prin studii epidemiologice si prin imunoelectronomicroscopie. De asemenea, unii agenti izolati de la om determinau simptomatologie enterica la animal. Coronavirusurile par a fi responsabile pentru BDA care survin la copin mari si adultii tineri; infectia sub 2 ani fund neobisnuita. O alta deosebire fata de rotavirusuri si calicivirusuri o constituie perioada lunga de excretie a virusului de 1 an - 1 an si jumatate. Purtatorii asimptomatici sau fostii bolnavi sunt un rezervor important de virus. Izolarea este dificila, coronavirusurile cresc cel mai bine in culturi de organ si sunt labile la conditiile necesare purificarii. Proiectiile de suprafata au proprietati hemaglutinante si de fixare a complementului.
Adenovirusurile enterice. Serotipurile 38, 40, 41 ale adenovirusurilor sunt cele implicate in unele izbucniri epidemice de diaree acuta la copii sub 1 an. Debutul bolii este respirator cu febra, rinoree, dupa care apare diaree manifesta. Uneori, boala se asociaza cu pneumonie sau conjunctivita, usurand diagnosticul de adenoviroza. Virusul este izolat din fecale timp de 4 - 14 zile.
Sunt virusuri fastidioase, cresterea lor in culturi de embrion uman necesitand o linie ce contine o parte a genomului adcnovirusului tip 5. Studiile epidemiologice au demonstrat ca adenovirusurile enterice sunt responsabile de 60% din cazurile de gastroenterita in sezoanele in care acestea nu pot fi atribuite rotavirusurilor. Aproximativ jumatate din copii de 1 an au anticorpi impotriva adenovirusurilor enterice.
Astrovirusurile. Sunt particule de 28 nm diametru, cu forma de stea. Au fost izolate din scaunele nou-nascutilor cu gastroenterite, dar si ale celor sanatosi. Studiile pe voluntari au aratat transmiterea scazuta a bolii, dar cu cresteri semnificati in titrul anticorpilor.


MASURI DE CONTROL SI PREVENIRE

Agentii gastroenteritelor virale sunt responsabili de episoade epidemice in colectivitati sau spitale. Masuri elementare de igiena trebuie implementate in special in bucatarii sau alte spatii din lantul de distribuire a alimentelor:
- spalatul mainilor cu apa si sapun trebuie atent si frecnt urmarit;
- traficul neautorizat prin bucatarii trebuie interzis;
- alimentele cu risc inalt de a fi contaminate (salate, sandwichuri) trebuie preluate separat;
- personalul din bucatarii care s-a imbolnavit trebuie exclus temporar din serviciu;
- personalul medical din clinicile pedriatice trebuie controlat periodic in privinta infectiilor inaparente;
- bolnavii si personalul medical aferent trebuie izolati de alte departamente ale spitalelor,
- in anumite situatii epidemiologice inchiderea sectiilor se impune pana cand se ajunge la un interval de cel putin 3 zile in care cazuri noi nu mai apar;
- instigatiile de laborator, bacteriologice si virusologice trebuie desfasurate in paralel.

Concluzii
Supragherea bolilor diareice acute este o constanta a programelor de sanatate publica. Etiologia virala este incriminata in majoritatea cazurilor. Masurile sugerate pentru profilaxie si control tin de particularitatile etiologice. Rotavirusurile sunt unicul grup pentru care obtinerea unui vaccin pare realizabila. Dificultatile de cultivare ale celorlalte virusuri implicate, exclud deocamdata vaccinarea ca mijloc profilactic. Masuri de igiena a apei. alimentelor si mediului sunt benefice pentru control. Tratamentul gastroenteritebr virale necesita masuri de hidratare numai in cazurile care evolueaza ser.



Alte materiale medicale despre: Virusologie

Istoric In 1911, Peyton Rous a descoperit primul retrovirus si totodata primul virus oncogen la pasari: virusul sarcomului Rous (VSR). Observatiile fa [...]
CADRU GENERAL Cunostintele privind replicarea virusurilor, respectiv, interactiunea virus - celula gazda, capata valoare practica in masura in care p [...]
De retinut: Agentul Delta are cel mai mic genom intre virusurile animale. Replicarea este dependenta de infectia mixta cu VHB care ii confera structu [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact