eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Boli cerebrale

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli cerebrale

Angioamele cavernoase


Angioamele cavernoase

In CT-ul nativ apar ca regiuni hiperdense. Se pot asocia cu calcificari si priza de contrast. Histopatologic sunt considerate hamartoame vasculare congenitale, constituite dintr-o colectie sinusoidala de vase, fara interpozit 222h79c ie de tesut cerebral normal (caracter diferential cu celelalte malformatii vasculare). Contin produsi sangvini de varste diferite, calcificari si glioza. Inainte de aparitia RM-ului, in CT aspectul era compatibil cu al unei tumori de grad scazut, al unui hematom, granulom sau al unei conditii inflamatorii ca tuberculomul sau sarcoidomul. In angiografie nu se identifica o artera care alimenteaza leziunea ; in general aceste leziuni sunt angiografic oculte. RM-ul are o sensibilitate crescuta in diagnosticarea acestor malformatii. Aceste leziuni sunt asimptomatice sau revelate de o complicatie hemoragica ; pot de asemenea determina crize epileptice si o simptomatologie pseudotumorala. Secventele RM in gradient echo sunt in mod particular utile in vizualizarea micilor malformatii cavernoase.

In RM notam cantitati importante de hemosiderina (hipointensitate T2 / T2*) delimitand diversele regiuni circumscrise de hemoragie (methemoglobina). Spre deosebire de HIP care in evolutie colapseaza si formeaza cavitati, cavernoamele sunt rotunde, au o matrice si nu colapseaza. Spre deosebire de tumori, in cavernoame exista un inel complet de hemosiderina. Aceste leziuni pot sangera, probabil din cauza trombozelor venoase asociate ; in astfel de cazuri se comporta ca orice alta leziune hemoragica. Edemul din hemoragia acuta ar trebui sa dispara in 4 6 saptamani, perioada dupa care s-ar putea evidentia malformatia cavernoasa. Angioamele cavernoase pot fi multiple (16%-33% din cazuri), recunoscand o agregare familiala.

Pentru cavernoame radiologii mai utilizeaza si denumirea de malformatii cerebro-vasculare oculte, data fiind negativitatea angiogramei, desi exista expresie anatomo-patologica. Aceste leziuni pot avea orice localizare, inclusiv medulara ; totusi au o predilectie pentru emisferele cerebrale si trunchiul cerebral. De obicei nu produc hemoragii amenintatoare de viata; dau o simptomatologie legata de localizare si uneori de cresterea lenta (majoritatea hemoragiilor in aceste leziuni sunt mici si de joasa presiune).





Alte materiale medicale despre: Boli cerebrale

Disectia vasculara Disectia vasculara apare cand o perforatie intimala intr-un perete vascular permite acumularea de sange in peretele arter [...]
Malformatii arteriovenoase Adevaratele MAV contin una sau mai multe artere largi de aport si vene de drenaj precoce largite. Sunt considerate [...]
Lupus eritematos sistemic Vasculita cerebrala se asociaza rar cu bolile vasculare de colagen. Leziunea SNC primara vazuta in autopsie la paci [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre boli cerebrale

    Alte sectiuni
    Boli si tratamente
    Boli digestive
    Boli cardiovasculare
    Bolile infectioase
    Definitii boli
    Bolile cardiovasculare
    Bolile respiratorii
    Bolile digestive
    Handicapurile
    Bolile oaselor
    Bolile alergice
    Bolile venelor
    Drogurile
    Sistemul endocrin
    Gamapatiile monoclonale
    Bolile esofagului
    Bolile stomacului si duodenului
    Bolile intestinului subtire
    Boli de colon, rect, anus
    Bolile ficatului
    Bolile cailor biliare
    Bolile pancreasului
    Bolile splinei
    Boli perete abdominal
    Bolile peritoreului
    Boli sexuale
    Hiperuricemiile
    Insomnia
    Boli endocrine
    Boli parazitare
    Virusologie
    Bolile psihice
    Boli stomatologice
    Boli cerebrale
    Boli genetice
    Boli alergice
    Bolile ochiului
    Bolile sangelui
    Boli perete abdominal
    Boli renale

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile