Consta in sectionarea (despicarea) portiunii terminale (intraduodenale) a coledocului. In functie de Intinderea sectiunii deosebim : a) papilotomie : sectionarea numai a mucoasei retractate care imbraca papila ; b) sfincterotomie simpla (1012 mm), sectionarea sfincterului comun al coledocului si canalului lui Wirsung; c) sfincterotomie largita : sectiunea urca si pe sfincterul propriu a coledocului.
Sfincterotomia se poate face printr-o incizie simpla sau prin excizia unui mic triunghi pentru a indeparta mai bine buzele plagii.
Marginile buzelor de sectiune pot fi lasate libere sau pot sa fie acoperite, unind prin cite puncte de sutura mucoasa coledocului cu cea a duodenului (sfincteroplastie).
Indicatiile sfinctcrotomiei sint :
1. Absolute (de necesitate) : a) calcul inclat in ampula Iul Vater ; b) stenozele organice ale sfincterului Oddi.
2. Relative (tactice si de securitate) : a) calculi de coledoc care nu pot fi extrasi prin coledocotomie supraduodenala (friabili, re-tentionati intr-un pseudodiverticul al coledocului inferior etc.) i b) cistic lung ce coboara linga coledoc In tea de pusca pina In spatele pancreasului ; d) coledoc greu de explorat in portiunea supraduodenala din cauza unei pericoledocite accentuate.
Calea de acces pentru sfincterotomie se executa : a) prin coledocotomie supraduodenala pura, cu instrumentar special ; b) prin duodenotomie pura ; c) colea combinata coledocoduodenala este calea clasica obisnuita si cea mai sigura. Sonda introdusa prin co-ledocotomia supraduodenala permite identificarea prin palpare si silirea locului unde este papila. In dreptul ei se face o duodenotomie minima prin care se executa sfincterotomia pe calculul inclat sau pe o sonda introdusa pe sus. Urmeaza sutura duodenului in doua straturi, iar coledocotomia supraduodenala se inchide pe un tub de dren in T (Kehr).