eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Bolile infectioase

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » bolile infectioase

Profilaxia


Profilaxia (prevenirea) bolilor infectioase cuprinde o serie de masuri care se pot adresa indidului sau colectitatii.
Masurile de profilaxie cuprind vaccinarea atunci cand e posibila, respectarea regulilor de igiena de ata si responsabi-lizarea indidului.

VACCINAREA Vaccinarea este solutia optima in lupta impotriva bolilor infectioase deoarece ofera unui numar mare de indizi o protectie certa fata de o anumita infectie. In tarile dezvoltate vaccinarea a determinat disparitia aproape in totalitate a unor boli cum sunt difteria, poliomielita, variola sau teta-nosul. in tarile in curs de dezvoltare numarul copiilor pe care-i salveaza in fiecare an se estimeaza la cifra de 1 500 000.

Vaccinarea se bazeaza pe administrarea unui vaccin, adica a unui preparat de origine mi-crobiana care se introduce in organism cu scopul de a provoca formarea proteinelor care distrug microbul respectiv: anticorpii. Un vaccin se prepara pornind de la un microb care a fost supus unor procedee chimice in urma carora si-a pierdut capacitatea de a imbolna organismul. El ofera o protectie destul de rapida (la cateva zile dupa vaccinare) care dureaza deseori timp indelungat (de la 5 pana la mai mult de 20 de ani). Pentru a fi eficace mai multe vaccinuri necesita rapeluri, chiar la varsta adulta ( elul, ina urmatoare). Pentru unele boli infectioase, nu exista inca vaccinuri. In aceste cazuri doar respectarea regulilor de igiena de ata ne ajuta sa nu le contractam.

REGULILE DE IGIENA Numeroase boli infectioase grave pot fi etate daca se respecta cateva reguli de igiena a alimentatiei. In unele tari e preferabil sa se manance carnea si pestele preparate termic corespunzator si sa se bea numai apa poila. Trebuie sa protejam alimentele de muste si sa spalam bine legumele si fructele cu apa poila inainte sa le consumam. Alimentele perisabile trebuie pastrate in frigider. Este obligatoriu sa verificam cu atentie prospetimea crustaceelor si sa nu le pastram mai mult de cateva ore la frigider, in aceeasi masura trebuie mentionate si cateva reguli de igiena corporala: spalarea mainilor cu sapun dupa folosirea toaletei si etarea atingerii fecalelor si a secretiilor animalelor.

Trebuie sa va abtineti sa faceti baie in ape statatoare si sa va protejati membrele inferioare cu haine si incaltaminte adecvate daca va plimbati in padure sau in regiuni mlastinoase. Se recomanda spalarea cu sapun a tuturor plagilor si dezinfectarea lor cu un produs antiseptic (alcool). in cazul in care un animal necunoscut va musca e bine sa consultati un medic.
Regulile de igiena de ata se refera si la relatiile sexuale. Atunci cand aveti o boala cu transmitere sexuala (B.T.S.) trebuie sa va tratati, sa discutati cu partenerul sau partenera pentru ca si acesta sau aceasta sa poata urma un tratament si sa folositi prezervativul cu ocazia fiecarui raport sexual.

RESPONSABIUZAREA INDIVIDULUI
Profilaxia bolilor infectioase la nivel de indid se bazeaza pe o 'responsabilizare\" la doua niveluri.
Atunci cand esti bolnav trebuie sa consulti un medic. El va fi singurul capabil sa prescrie un tratament adecvat si sa sileasca masurile de profilaxie necesare in cazul unei boli contagioase. Cand esti sanatos consultatiile preventive sau testele de depistare ale unor eventuale boli sunt foarte utile deoarece ele permit identificarea unor afectiuni intr-un stadiu precoce, crescand astfel sansele de ndecare.



Alte materiale medicale despre: Bolile infectioase

Aceasta boala infectioasa cronica se datoreaza unei bacterii in forma de bastonas, numita bacilul Hansen sau Mycobacterium leprae. Ea afecteaza pielea [...]
Definitie Febra tifoida este o boala infectioasa si contagioasa specific umana, determinata de Salmonella typhi (si unele Salmonelle paratyphS, si ca [...]
EPIDEMIOLOGIE/PATOGENIE Infectia apare prin inhalarea arthrospori-lor aerogeni din locurile cu sol arid. In S.U.A., cele mai multe cazuri provin din C [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre bolile infectioase

Alte sectiuni
Boli si tratamente
Boli digestive
Boli cardiovasculare
Bolile infectioase
Definitii boli
Bolile cardiovasculare
Bolile respiratorii
Bolile digestive
Handicapurile
Bolile oaselor
Bolile alergice
Bolile venelor
Drogurile
Sistemul endocrin
Gamapatiile monoclonale
Bolile esofagului
Bolile stomacului si duodenului
Bolile intestinului subtire
Boli de colon, rect, anus
Bolile ficatului
Bolile cailor biliare
Bolile pancreasului
Bolile splinei
Boli perete abdominal
Bolile peritoreului
Boli sexuale
Hiperuricemiile
Insomnia
Boli endocrine
Boli parazitare
Virusologie
Bolile psihice
Boli stomatologice
Boli cerebrale
Boli genetice
Boli alergice
Bolile ochiului
Bolile sangelui
Boli perete abdominal
Boli renale

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile