Aceasta boala infectioasa, contagioasa si grava este produsa de bacilul Yersiniapestis. Ea se transmite la om prin intermediul a doua animale: puricele si sobolanul.
Ciuma (pesta), considerata altadata un adevarat flagel, in zilele noastre este prezenta prin cazuri izolate sau mici fo-care in New Mexico (sudul Statelor Unite), in Mexic, in Africa Centrala si de Sud, in Asia Centrala, in India si Turkmenistan.
CONTAMINAREA
Pesta este o boala care afecteaza in acelasi timp omul si animalul (zoonoza). Bacilul responsabil de infectie, Yersinia pestis, e transmis omului si celorlalte animale prin intepatura unui purice contaminat la randul lui dupa ce a intepat un rozator infectat. Omul poate de asemenea sa contracteze boala prin manipularea rozatoarelor infectate, intr-o anumita forma de pesla (pesta pulmonara), omul poate fi contaminai prin inhalarea picaturilor de saliva de la persoana infectata.
SIMPTOMELE
Pesta se manifesta sub doua forme, cea bubonica si cea pulmonara. Pesta bubonica se produce ca urmare a intepaturii de purice. Dupa o incubatie scurta de 2 pana la 7 ore, boala debuteaza brusc prin marirea volumului ganglionilor limfatici caracteristica, mai ales, la nilul regiunii inghinale. Este vorba despre clasicul bubon, umplut cu puroi si care are tendinta sa se deschida la nilul pielii. Bubonul e insotit de
febra foarte marc (40AC), de frisoane, dureri difuze, de umflarea fetei si de o inrosirc a ochilor. Inima incepe sa bala foarte repede iar bolnavul simte o sete intensa si prezinta
tulburari nervoase: nu mai doarme, delireaza, e foarte agitat sau, dimpotriva, e apatic. In curind nu-si va mai putea coordona miscarile. Netratata, pesta bubonica evolueaza spre moarte in decurs de 5 zile, in 60 pana la 90'Vo dintre cazuri, complicandu-sc cu
hemoragii subcutanate (echimoze inchise la culoare ale pestei negre) si cu generalizarea infectiei (de-numila septicemie). Pesta pulmonara se transmite de la om la om pe calea aerului. Deci, ea esie loarte contagioasa. Ea se manifesta prin Ic bra ridicata, prin semne impresionante de asfixiere (dificultate de a respira, coloratie albastruie a pielii, dureri toracice) si prin expectoratii abundente, sanguinolente, abundand de bacili.
DIAGNOSTICUL Diagnosticul trebuie silit precoce cu scopul de a institui cat mai rapid tratamentul adecvat si a sili masurile de profilaxie indispensabile pentru a evita transmiterea bolii. Confirmarea diagnosticului consta in evidentierea germenului responsabil de boala, in sange, in sputa sau la nilul bubonului (prin punctie).
TRATAMENTUL Sl PROFILAXIA
Antibioticele (streptomicina, tetraciclina si cloramfenicolul) asigura o vindecare rapida si impiedica deschiderea bubonului la piele. in forma pulmonara, tratamentul antibiotic (anlibioterapia) nu e eficace decat daca este instituit la inceputul bolii. Riscurile de epidemie sunt cvasiabsente in conditiile unei supragheri sanitare si ale respectarii masurilor de profilaxie la nil de colectivitate (deratizare, dezin-sectie), ceea ce in prezent se intampla aproape peste tot. In regiunile unde pesta este prezenta (New Mexico, Mexic, Africa Centrala si de Sud, Asia Centrala) nu trebuie atinse in nici un caz rozatoarele si cadavrele de animale. Pesta este o boala cu declarare obligatorie, adica fiecare caz nou aparut trebuie sa fie declarat de medic autoritatilor sanitare responsabile. Izolarea bolnavului este ceruta de autoritati (reglementare sanitara internationala). Exista un
vaccin care este recomandat pentru personalul expus (laboranti care manipuleaza bacilii, agricultori din regiunile atinse de boala).
YERSINOZE
Bacilul pestei face parte din grupul bacteriilor numite Yersinia, care mai cuprinde alte doua specii importante: Yersinia ente-rocolilica si Yersinia pseudotu-berculosis. Aceste bacterii sunt responsabile de gastroenterite, mai ales la copil, adolescent si adultul tanar. Ele pot produce si simptome identice cu cele din apendicita, mai ales la copilul sub 5 ani.
Examenul bacteriologic al fecalelor (coprocultura) sau al unei probe recoltate de la nilul ganglionilor permite diagnosticarea acestor yersinoze care raspund foarte bine la tratamentul cu antibiotice.
PE VREMURI, UN FLAGEL
Pesta a fost in trecut responsabila de epidemii, care au decimat populatii: la Atena intre 430-427 I.C., in Europa in secolul al XlV-lea (mai multe milioane de morti), la Marsilia in secolul al XVIII-lea. Boala a fost raspandita din Asia, unde existau focare de foarte mult timp. Bacilul pestei poate supravietui ani de zile in pamant, la adapost de caldura si lumina. Astfel el se raspandeste o data cu sobolanii din calele vapoarelor in diferite regiuni ale lumii.
Masurile sanitare - in principal lupta impotriva sobolanilor si a puricilor, distrugerea lor pe vapoare si in porturi, ca si masurile de izolare a bolnavilor, contactilor si calatorilor niti dintr-o zona cu epidemie -sunt singurele care au oprit acest flagel, suprimand astfel caile de transmitere a bolii la om.