eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Bolile intestinului subtire

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » bolile intestinului subtire

Enteropatie glutenica


Cunoscuta si sub denumirea de steatoree idiopatica, este considerata ca o malabsorbtie primitiva cauzata de un defect al mucoasei intestinale ce duce la o insuficienta de digestie a proteinelor din gluten, astfel ca ele nu ajung pina la produsi finiti. Deficitul enzimatic este un defect biochimic ereditar si pare a fi consecutiv unei atrofii de mucoasa intestinala. Trei afectiuni intra in acest grup : sprue nostras, observata la adulti in zona temperata ; coeliachia (boala lui Gee-Herter-Heubner) descrisa la copii in aceeasi zona climatica ; si sprue tropical (de natura infectioasa). In coeliachie si sprue nostras este incriminata gliadina, proteina ce se gaseste in faina de griu, secara, orz, ovaz (cereale). Cercetarile de pina acum arata ca e rba de o anomalie enzima-tica. Enzima absenta este L-glutamilpeptidaza, iar produsii glute-nici nedigerati creeaza o stare de intoleranta specifica si selectiva fata de faina din cereale. Modificarile morfologice par a fi secundare acestor tulburari, caci ele dispar cind glutenul este exclus din alimentatie. Clinic, la adult maladia incepe la 3040 ani si se caracterizeaza prin scaune diareice, steatoreice, intermitente, declansate de abuzul de grasimi, de oboseala, de semne de deficit vita-minic, feric si calcic. Explorarile caracteristice sindromului de malabsorbtie sint alterate, steatoreea fiind mai ales ecatoare pentru diagnostic.
Regimul fara gluten reprezinta elementul esential in tratament si trebuie urmarit sistematic pe o perioada de minimum sase luni pentru a afirma si confirma existenta unei enteropatii glutenice. Se elimina astfel piinea, pastele fainoase, toate preparatele care recurg la faina (si care sint foarte numeroase). Vom avea rezerve si asupra conservelor In care pot intra fainoase, dulciuri, caramele preparate cu malt, conserve de carne cu sos, fasole, bere, mustar etc. Alimentatia se va baza pe cartofi, orez si derivate de porumb Sint indicate proteinele, ca si legumele si fructele. Respectarea regimului trebuie sa fie stricta si indefinita. Ea nu aduce o ameliorare imediata si uneori nici macar rapida ; dupa citeva saptamlni.

Insa, se observa o regresiune neta a acuzelor daca regimul a fost urmat fara abateri.
Medicamentos se administreaza acid folie si vitamina Bri In caz de anemii megaloblastice. Antibioterapia orala are efect farabil pentru ca deprima flora microbiana dezltata patologic iiA urma leziunilor enterale.



Alte materiale medicale despre: Bolile intestinului subtire

Sub aceasta denumire se cuprind afectiuni diverse, lipsite de unitate nozologica, cu mecanisme patogenetice variate, avind ca numitor comun o modifica [...]
Apare fie prin embolie, fie prin tromboza pe o artera aproape totdeauna partial astupata de ateroscleroza. Produce infarct intestino-mezente-ric. Se t [...]
Este o forma rara de ocluzie intestinala (cam 1%) produsa prin blocarea unui calcul biliar in lumenul ileo-nului distal (deci, o ocluzie prin obturati [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre bolile intestinului subtire

    Alte sectiuni
    Boli si tratamente
    Boli digestive
    Boli cardiovasculare
    Bolile infectioase
    Definitii boli
    Bolile cardiovasculare
    Bolile respiratorii
    Bolile digestive
    Handicapurile
    Bolile oaselor
    Bolile alergice
    Bolile venelor
    Drogurile
    Sistemul endocrin
    Gamapatiile monoclonale
    Bolile esofagului
    Bolile stomacului si duodenului
    Bolile intestinului subtire
    Boli de colon, rect, anus
    Bolile ficatului
    Bolile cailor biliare
    Bolile pancreasului
    Bolile splinei
    Boli perete abdominal
    Bolile peritoreului
    Boli sexuale
    Hiperuricemiile
    Insomnia
    Boli endocrine
    Boli parazitare
    Virusologie
    Bolile psihice
    Boli stomatologice
    Boli cerebrale
    Boli genetice
    Boli alergice
    Bolile ochiului
    Bolile sangelui
    Boli perete abdominal
    Boli renale

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile