Aconit este denumirea data speciilor din genul Aconitum existente in numeroase zone ale lumii. A fost utilizat din vremuri imemoriale ca otra de natoare in diferite regiuni, atat din Lumea Veche, cat si din Lumea Noua (regiuni aflate la mare distanta unele de altele, ca de pilda Africa de Est, India, Alaska si Japonia). Toate speciile contin alcaloizi otravitori si, in cantitati suficiente, pot fi mortale. Datorita reputatiei dobandite ca otra de temut, aconitul i-a fost dedicat lui Hecate, zeita greaca a vrajitoriei.
Planta Aconitum napellus, cunoscuta popular sub denumirile de omag, marul-lupului si mierea-ursului, a fost folosita ca otra in Imperiul Roman, cultirea sa fiind interzisa chiar din acest motiv. La fel ca grecii, popoarele germanice vechi venerau aconitul, numindu-l palaria lui Thor". in Europa, aconitul era intrebuintat si in practicile vrajitoresti, numarandu-se adesea printre ingredientele preparatelor psihoactive pregatite de urmasele lui Hecate ( Pomezile vrajitoarelor). Desi aceasta ta nu pare sa detina proprietati psihoactive autentice, ea poate avea efecte fiziologice importante (cum ar fi scaderea pulsului), contribuind astfel la efectul global al respectivelor pomezi. S-a mai afirmat ca provoaca senzatia neobisnuita de a avea blana sau pene, ceea ce constituia probabil un efect foarte dezirabil pentru vrajitoarele care doreau sa obtina transformarea magica a propriei persoane in vreun mamifer sau in vreo pasare. Este posibil ca aceasta forma curioasa de halucinatie tactila sa-si fi gasit utilizarea in acele culturi samanice care cunosteau diferitele proprietati ale intoxicatiei cu aconit.
In afara Europei, aconitul era foarte cautat pentru proprietatile sale medicinale. Tibetanii il foloseau pentru a trata problemele cardiace, iar chinezii considerau ca este un afrodiziac capabil sa vindece impotenta. Aconitul apare, de asemenea, printre ingredientele unui preparat taoist numit pulberea cu cinci minerale", creat de He Yan, care afirma: Cand o persoana ia pulberea cu cinci minerale, bolile ii sunt vindecate si, in plus, mintea ii este acti, recepti si limpede".
Surse: Ratsch 1992, Rudgley 1993, Sherratt 1996, Turner 1568.