eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Chirurgie

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » chirurgie

Grupele sangvine


Grupele sangvine


La inceputul secolului XX, Landesteiner a descris grupele sangvine de baza, care alcatuiesc sistemul OAB. Eritrocitele umane prezinta la suprafata substante de natura mucoproteica, ce conf 131e42b era acestora proprietati antigenice, denumite aglutinogene (A siB). Totodata s-au identificat si aglutininele corespunzatoare. Acestea sunt anticorpi, aflati in plasma sangelui uman, indusi de prezenta aglutinogenilor si notati cu si .

In functie de prezenta sau absenta aglutinogenilor pe hematii, s-au stabilit cele patru mari grupe sangvine care alcatuiesc sistemul OAB. Denumirea grupelor sangvine se face prin specificarea aglutinogenului, insotit in paranteza de o cifra romana de la I la IV si de aglutinina respectiva, astfel:

O(I) si

A(II)

B(III)

AB(IV)

Ulterior au fost descrise un numar mare de subgrupe sangvine, prezentand aglutinogeni si aglutinine particulare. Acestea sunt raspunzatoare, uneori, de reactii de incompatibilitate, chiar daca se respecta schema compatibilitatii in sistemul OAB. Dintre aceste grupe, cea mai importanta si de care trebuie sa se tina intotdeauna seama este cea notata cu Rh .Sistemul Rh are la baza factorul Rhesus care este un aglutinogen specific aflat pe suprafata eritrocitului la 85% din populatie, denumit Rh-pozitiv. Restul de 15% din indivizi nu au acest aglutinogen si sunt numiti Rh-negativi. Aglutinine anti-Rh nu exista in mod normal in plasma persoanelor Rh-negative. Ele iau nastere prin izoimunizare, prin administrarea de sange Rh-pozitiv la persoane cu Rh-negativ.





Alte materiale medicale despre: Chirurgie

Ingrijirea postoperatorie generala   Indiferent de amploarea operatiei, bolavii beneficiaza de ingrijiri speciale: a) Pozitia bolnavul [...]
Sondajele Prin sondaj se intelege introducerea unei sonde de cauciuc, material plastic sau metal in scopul golirii, explorarii sau tratarii u [...]
Politraumatismele Politraumatismele reprezinta stari acute severe survenite in urma unor accidente de natura mecanica, termica sau electrica [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre chirurgie

Alte sectiuni
Frumusete
Termeni medicali
Sanatatea copilului
Igiena
Geriatrie
Sarcina
Nasterea
Venirea pe lume a copilului
Mama dupa nastere
Sanatatea femenii
Dermatologie
Homeopatie
Reflexoterapie
Adolescenta
Kinetoterapie
Ginecologie
Obstetrica
Psihiatrie
Medicina generala
Oftalmologie
Oto-rino-laringologie
Ortopedie
Anestezia
Masajul
Sanatatea barbatului
Urgente si primul ajutor
Neurologie
Odontologie
Planificare familiala
Maturitatea
Varsta a iii-a
Nefrologie
Cancerologie
Pediatrie
Responsabilitatea juridica medicala
Genetica medicala
Simptome
Rinologia
Faringologia
Laringologia
Sistemul endocrin
Radiologie
Stomatologie
Medicina legala
Analize
Asistenta medicala
Chirurgie
Dependente
Fiziologie
Microbilologie
Neonatologie
Optometrie
Psihologie
Reumatologie
Traumatismele oaselor
Traumatologie

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile