Sedimentul urinar normal contine celule malpishiene, celule uroteliale, cite polinucleare, cilindri hialini si cristale. In plus, se pot obser celule suspecte sau maligne, oua de bilharzie etc. Sedimentul poate fi obsert dupa centrifugare, fixare si colorare (May-Griinwald-Giemsa) sau pe
urina proaspata in microscopie cu contrast de faza. Aceasta ultima metoda permite o analiza mai fina a celulelor vii si neretractate prin fixare (citologie calitati).
Citologie cantitati
Numararea celulelor in urina se efectueaza pe hematii si leucocite. Rezultatul poate fi exprimat in raport cu timpul: numaratoarea Addis, efectuata pe o proba de urina de 3 ore in repaus, rezultatul fiind exprimat in hematii/min sau leucocite/min; lori normale < 1000 elemente/min. sau 20/sec; lori cert anormale: > 10 000/min. sau 200/sec. Rezultatul este mult mai frecvent exprimat in hematii sau leucocite/ml, pe o proba de urina: lori normale < 2 elemente/ml; lori cert anormale > 10 elemente/ml.
Citologie calitati
Hematii. Hematiile provenind din caile
urinare (= extra-glomerulare) sint monomorfe, cu contur regulat. Ele se asambleaza frecvent in rulouri. Hematiile de origine glomerulara sint polimorfe, de talie inegala, cu contururi neregulate: "schizocite". Ele pot fi asociate cilindrilor, mulaje tubulare formate din
proteine (hialini), debriuri de leucocite (granulosi) sau din hematii (hematiei).
Afectari tubulo-interstitiale. O tubulopatie acuta se manifesta printr-un sediment care contine celule tubulare, cilindri granulosi si, mai ales, debriuri celulare provenite din epiteliul necrozat.
O nefrita interstitiala acuta poate comporta o leucociturie, rareori eozinofile si, mai ales, cilindri "spumosi" formati dintr-o aglomerare de polinucleare.
Afectari glomerulare. in afara de hematuric si cilindri, se pot obser limfocite, eozinofile, mai ales in nefropatiile lupice. in caz de hematurie abundenta (=macroscopica), hematiile nu sint toate deformate, iar diferentierea de o hematurie extraglomerulara este dificila pe un singur sediment. O proteinurie abundenta este adesea asociata cu o lipidurie, sub forma de picaturi mici libere, sau incluse in cilindri, sau de celule incarcate de lipide.
Insuficienta renala cronica. Sedimentul urinar este in general sarac si furnizeaza putine informatii: cite hematii, in functie de etiologie, citi cilindri granulosi.
Transtul renal. Rejetul acut de grefa se manifesta precoce prin importante anomalii tubulare insotite de limfocite si histiocite. Celulele tubulare cuolare sint obserte in caz de nefrotoxicitate (ciclosporina). Rejetul cronic are o expresie citologica saraca.